Турция е напълно откъсната от реалността, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от Би Би Си.

Така той коментира нападките на властите в Анкара, че властите в Холандия се държат като фашисти.

Турция се ядоса, след като Холандия не позволи нейни министри да произнесат речи пред турската общност на нейна територия. Тя първо не пусна самолета на външния министър Мевлют Чавушоглу, а след това изгони социалната министърка Фатма Кая.

Пред Европарламента Туск заяви, че Холандия и Ротердам със сигурност са места на свободата и демокрацията. Именно в Ротердам избухнаха сблъсъци между турци и холандската полиция.

"Това е градът на Еразъм, брутално разрушен от нацистите, а мнозинството днес там е родено в Мароко", изтъкна шефът на Европейския съвет.

И допълни:

"Ако някой вижда фашизъм в Ротердам, той е изцяло откъснат от действителността."

"Никой не може да обижда една демократична страна, която провежда избори, обиждайки така всички европейски граждани и ценностите, които ние признаваме", заяви в същото заседание на Европарламента в Страсбург неговият председател Антонио Таяни.

"Бях скандализиран от казаното от Турция за Холандия, Германия и другите", каза на евродепутатите председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. "Никога няма да приема тези сравнения между нацистките и сегашните правителства".

"Ако правите сравнения на този период с днешните времена, това е напълно неприемливо. Който прави това се отдалечава от ЕС, а не се опитва да влезе в ЕС. Не ЕС се присъединява към Турция, Турция се присъединява към ЕС", добави той, напомняйка за кандидатурата на Турция за европейско членство.

Турция води присъединителни преговори с ЕС от 2005 година и досега е затворила само една от 35-те преговорни глави.

ЕС разчита на Турция да не допуска нелегална миграция  към Европа от 3-те милиона бежанци, предимно от Сирия и Ирак, които са на нейна територия.