Служебният вицепремиер и министър на отбраната Стефан Янев заяви, че правителството има уверението на Турция, че ще бъдат спазени необходимите условия за спокойно протичане на изборния процес и спазване на българското законодателство. Той припомни, че през миналата седмица посланикът на Турция Сюлейман Гьокче е бил на разговор в МВнР.

"Свидетели сте, че този случай, за който беше викан посланикът във Външно министерство, на практика няма повторение и не можем да говорим за рецидив. В това отношение мерките, които виждате на практика, ще продължавате да ги виждате и в бъдеще. Разбира се, в различен аспект, ако това е необходимо. Бих искал да подчертая и решението от вчера на ВАС, който потвърди окончателно решението за спиране на предизборен клип, за който бе сезиран от СЕМ, за правилно. Нещата са такива, каквито трябва да бъдат", коментира Янев.

Той заяви, че за правителството като координатор на цялата подготовка за изборния процес и гарант на честното и демократично протичане на изборите, няма привилегировани.

"Има един принцип, че всички български граждани у нас и по света имат равно и гарантирано право на вот. В този смисъл всички усилия на правителството и другите органи извън изпълнителната власт ще бъдат насочени именно в регламентиране и осигуряване на това равно избирателно право".

С тези думи Янев коментира призивите на политици да се затвори границата в деня на вота, което според него ще е нарушение на закона.

Вицепремиерът каза още, че има рискове за активизация на мигрантския поток заради автобуси и автомобили по границата с хора, желаещи да гласуват.

"На всички сигнали за опити за търговия с гласове се обръща внимание и се работи", заяви Янев.