Създателите на "Прас-прес" днес внесоха официално писмо в Президенството и МС заради "пълното блокиране на разпространението на вестника в цялата страна от фирмата монополист "Национална дистрибуция". Карикатуристите призовават държавния глава Румен Радев и служебния премиер Огнян Герджиков да заявят позиция относно въпросите за свободата на словото и монополите в България.

Първият брой на вестника, чиито основни автори са четирима от знаковите ни карикатуристи - Христо Комарницки, Чавдар Николов, Алла и Чавдар Георгиеви, много трудно стигна до читателите заради спъване на разпространението му. Той почти липсваше по вестникарските будки и сергиите, като според някои изчисления са изчезнали девет десети от тиража.

Днес създателите на "Прас-прес" обявиха, че правят контраразпространение - Lafka на #Кой се заменя от Lapka.

"Невъзпитаните карикатуристи" проведоха и акция за разпродаване на 113 броя от вестника, препратка къв 113-ото място на България по свобода на печата.

На корицата на новия брой е Корнелия Нинова... на кон, разбира се. Кой е конят? Дали президентът Радев ще се хареса в тази роля? Съпругата му Десислава вече обяви подкрепата си за карикатуристите.

Вторият брой на "Прас-прес" е в тираж от 8 хиляди бройки, а следващият се очаква на 29 март. Създателите предлагат вариант и за онлайн продажба и абонамент. Новият брой ще се разпространява чрез доброволци, а по-късно и през пощите.

Христо Комарницки, Алла Георгиева, Чавдар Николов и Чавдар Георгиев с новия, втори брой на "Прас-прес" пред президентството. Снимки Веселин Боришев