Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови, че Унгария трябва да изплати по 10 000 евро на двама кандидати за убежище, чиито молби са били отхвърлени, предаде ДПА.

Мигрантите, които са от Бангладеш, не са били предпазени от унизително отношение по време на 23-дневното им задържане. Те пристигнали в унгарския граничен град Рьоске от Сърбия през септември 2015 г., като минали по т. нар. Балкански маршрут.

Унгарците ги задържали за над три седмици, след което ги върнали обратно в Сърбия.

Според съда мигрантите "не са се ползвали от практически гаранции, които биха ги предпазили от излагане на реалната опасност да бъдат подложени на нечовешко или унизително отношение".

В Унгария азиатците са били държани в условия, наподобяващи затвор. Там те нямали достъп до външни хора, дори до адвокати. Не им било и разяснено по подходящ начин каква е процедурата за предоставяне на убежище.

Само на един от тях била дадена листовка с информация по въпроса, но това действие на практика било безполезно, тъй като той бил неграмотен.

Унгария се превърна в една от основните точки за бежанците, през които те опитваха да достигнат по-богатите държави от Северна Европа през 2015 г. Но след това тя запечата границите си, за да спре потоците от хора.