Президентът Румен Радев се срещна с главния прокурор на румънската Национална антикорупционна дирекция Лаура Кьовеши, съобщиха днес от "Дондуков"2. 

Срещата се е осъществила по покана на Радев, отправена към прокурорката още през ноември м. г., се казва на сайта на държавния глава.

По време на срещата двамата са обсъдили румънския антикорупционен модел. "Беше изразен интересът на двете държави за по-тясно сътрудничество в борбата с корупцията", завършва лаконичното съобщение, в което липсват подробности по детайлите на обсъжданите теми.

Кьовеши е у нас и за участие в конференция, организирана от Върховния касационен съд. Тя ще се проведе утре в Съдебната палата, като темата е: "Румънският опит: Антикорупционни институции и мерки". Самата Кьовеши се очаква да говори около час за ролята на ръководената от нея Национална антикорупционна дирекция за постигане на успехи в борбата с корупцията в южната ни съседка.

По време на предизборната кампания Радев изрази своето одобрение към румънския антикорупционен модел и обяви, че ще черпи опит оттам. В последния телевизионен дебат преди балотажа между Радев и кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева сегашният президент заяви, че ще отиде първо в Румъния, за да се запознае с тяхната антикорупционна дирекция. Освен това обеща, че ако бъде избран, ще се бори за намаляване на политическото влияние на Висшия съдебен съвет.

По-късно след неодобрението на "Позитано"20 към тези му идеи, Радев все пак уточни, че смята да се допита до главния прокурор.

„Не се отмятам от думите си – ще отида в Румъния и ще поканя представители на Националната антикорупционна дирекция на Румъния. Моята политика е следната – президентът не прави съдебна реформа, но трябва да има много ясна позиция по въпроса.

Ще имам такава позиция, която ще прецизирам след среща с експерти от нашата съдебна система, от правната комисия и с участието на главния прокурор. Ще изуча с моя експертен екип опита на тези държави, където има ефективна борба с корупцията“, каза Радев веднага след като беше избран за президент.

43-годишната Лаура Кьовеши е румънката, при която никой не иска да влиза. "Г-жа Антикорупция", както още е известна, е начело на специализираната румънска прокуратура от 2013 г. насам. Миналата година беше преназначена на поста си. Прокуратурата се прочу и в България с редицата заведени дела срещу висши румънски политици и големи бизнесмени, като дори срещу бившия румънски премиер Виктор Понта имаше дело за корупция. 

Националната дирекция за борба с корупцията е специализирана в борбата с това явление на високо и средно ниво. В нейната юрисдикция влизат делата за корупция срещу депутати, министри, магистрати, служители в държавни фирми, в Националната банка, данъчните органи, митниците и други. Тя се занимава и със случаи на корупция независимо от извършителя, когато подкупът е над 10 000 евро или причинените щети са за над 200 000 евро. Дирекцията е автономна структура при прокуратурата на Върховния касационен съд на Румъния