"Газпром" ще спре доставките на газ за Турция през България и Румъния, предаде РИА Новости.

Това ще стане след влизането в експлоатация на морския участък от тръбопровода "Турски поток", става ясно от междуправителствено споразумение между Анкара и Москва. То бе публикувано в официалния портал за правна информация на Руската федерация.

"Страните изхождат от това, че газът от Руската федерация, който се доставя за Република Турция на границата на Република Турция с Република България, от датата на влизане в експлоатация на участък 1 ще бъде доставян по морски участък 1", гласи документът.

Участък 1 е първата тръба от "Турски поток". При визитата на турския президент Ердоган в Русия миналата седмица стана ясно, че "Газпром" смята да започне изграждането й още тази година.

При това покрай влизането в експлоатация на морския участък на "Турски поток" в края на 2019 г. в договора за газови доставки от Русия до Турция през територията на България трябва да бъдат внесени промени. Те засягат предаването и техническите условия. Промените обаче няма да повлияят на търговските условия на договорите за доставка.

Газовите доставки от Русия направо в Турция, а не през Румъния и България при условие на запазването на договорните цени могат да бъдат изгодни за "Газпром". Така смята Алексей Гривач - зам. генерален директор по газовите проекти на Фонда за национална енергийна сигурност.

"На компанията няма да й се налага да плаща транзитни такси, но ще има възвръщаемост на капиталовложенията, направени в "Турски поток". В крайна сметка това може да бъде изгодно за "Газпром", изтъкна той.

Русия доставя газ за Турция по тръбопровода "Син поток" и Трансбалканския газопровод през Украйна, Молдова, Румъния и България. По този начин доставките по трасето през Балканите ще се прекратят с влизането в експлоатация на "Турски поток". Това е записано в междуправителственото споразумение.

Газът е за турската държавна компания "Боташ" и частни вносители. 4 турски компании купуват от "Газпром" близо 10 милиарда кубика годишно по Трансбалканския газопровод. През 2016 г. Русия е доставила на Турция 44,7 милиарда кубика газ.

Москва и Анкара подписаха споразумение за "Турски поток" на 10 октомври 2016 г. Строителството ще се извършва от компанията South Stream Transport. Документът предвижда построяването на две тръби по дъното на Черно море. Капацитетът на всяка една от тях трябва да бъде 15,75 милиарда кубика годишно. Едната тръба е за турския пазар, а другата - за транзитни доставки към европейските страни.

Клуб Z припомня

Турски поток" бе замислен от Кремъл. Той замени "Южен поток", който трябваше да свързва Русия и България по дъното на Черно море. Този проект обаче бе спрян лично от руския президент Владимир Путин в края на 2014 г. от Анкара. Тогава той обвини България за прекратяването му.

Новият газопровод също трябва да мине по дъното на Черно море и до голяма степен повтаря маршрута на „Южен поток“. Но вместо към България той ще завива към Турция. Капацитетът му е като на "Южен поток".