Асоциацията на турските производители на червено месо (АТПЧМ) връща обратно в Холандия партида от 40 холщайнско-фризийски крави, предаде АФП.

От организацията заявиха, че не желаят повече да отглеждат говеда от Ниската земя заради скандала между двете държави.

"Холандските холщайнско-фризийски крави станаха много популярни у нас. Но тази порода започна да причинява сериозни проблеми", заяви пред Анадолската агенция шефът на АТПЧМ Бюлент Тунч.

И добави:

"Не искаме вече животински продукти от Холандия. Първата партида холщайнски говеда е вече натоварена и ще бъде върната обратно."

Според него Турция трябва да се фокусира върху отглеждането на свои собствени говеда. Там също имало качествени породи.

Бройката от 40 върнати крави е символична, отбеляза Тунч. Ако Холандия не я приеме, турските производители ще заколят добичетата и ще ги раздадат на парчета.

Отношенията между двете страни са в дълбока криза от 11 март. Тогава холандското правителство не позволи на турския външен министър Мевлют Чаушоглу да пристигне със самолет в Ротердам.

По-късно властите в Ниската земя не пуснаха министърката на семейството и социалната политика Фатма Кая да влезе в консулството на страната си в пристанищния град. Кая бе ескортирана обратно до Германия, откъдето бе дошла с кола.

В резултат турците в Ротердам излязоха на протест и се стигна до безредици. Полицията ги разгони с кучета и водни струи.

В отговор турският президент Реджеп Ердоган засипа Холандия с обиди. Първо той обвини властите, че действат като "фашисти" и "нацистки остатъци". Вчера той обвини страната, че нейни умиротворители са допуснали избиването на 8000 мюсюлмани в босненския град Сребреница през 1995 г.

Заради "нацисткия скандал" Турция прекрати дипломатическите контакти на високо ниво с Холандия. Анкара временно забрани на холандския посланик, който в момента е в отпуск, да се завръща в страната.