Централната избирателна комисия (ЦИК) постановява спиране на разпространението на книгата "Крадци на демокрация. Те ограбиха България!", предлагана безплатно заедно с в. "Телеграф" и насочена срещу партията на бившия правосъден министър Христо Иванов. Това става известно от решение на комисията, с което се частично е уважена жалбата на коалиция "Движение Да, България" срещу акцията на медията, собственост на кандидат-депутата от ДПС Делян Пеевски. Това става ясно от решение № 4518-НС на ЦИК.

Книгата беше разпространена в понеделник безплатно заедно с брой на вестник "Телеграф". Според ЦИК части от книгата "Крадци на демокрация. Те ограбиха България!" нарушават разпоредбата на чл. 183, ал. 4 от Изборния кодекс.

"В случая фотоколажите на кориците (бел. ред. изобразяващи Христо Иванов, председател на "Да, България", Радан Кънев от "Нова република", Антоанета Цонева от "Да, България" и Тома Белев), както и негативните коментари в изданието към дейността на кандидатите несъмнено са в тяхна вреда, накърняват добрите нрави и засягат честта и доброто им име.

ЦИК приема, че съгласно изборния кодекс "доставчикът на медийната услуга носи редакционната отговорност за избора на съдържание на медийната услуга, както и за определяне на начина, по който тя е организирана. Редакционната отговорност се изразява чрез упражняването на ефективен контрол върху съдържанието на предоставените медийни услуги по време на предизборната кампания".

Освен това от комисията стигат до заключението, че е налице нарушение на разпоредбата на чл. 183, ал. 4 от Изборния кодекс. В нея се забранява използването на материали, които накърняват добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите:

"В издадения материал пряко се засягат имената на кандидати за народни представители по начин, който е недопустим в условия на предизборна кампания. По време на провеждането ѝ не може да се разпространяват материали под каквато и да е форма, които съдържат осмиващи, клеветнически или други вредоносни за участниците в избори изказвания."

Спорец ЦИК обаче изданието не следва да се приема като агитационен материал, защото няма пряк призив за гласуване за определен кандидат.

Книгата, предмет на жалбата, е издадена от „Телеграф“ ЕООД, видно от първата й страница, поради което не следва да се приема като анонимен материал, издаден в нарушение на забраната по чл. 177 от ИК. Изданието не следва да се разглежда и като агитационен материал, тъй като не съдържа изричен призив за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет по смисъла на §1, т. 17 от ДР на ИК, поради което не е налице нарушение на чл. 183, ал. 1 и 2 от ИК, пише в решението.

В решението на Комисията е отбелязано и че от приложените доказателства е видно, че "едноличен собственик на капитала на дружеството-издател на книгата е "НСН ИНВЕСТМЪНТ" ЕООД, чийто едноличен собственик на капитала е "Интръст Лимитед", чуждестранно юридическо лице, в което 100% дялово участие има Делян Славчев Пеевски".

Комисията приема, че собствеността върху капитала няма отношение към това дали с въпросното издание е извършено нарушение на правилата за провеждане на предизборната кампания.

"В преписката не се съдържат доказателства, че Делян Славчев Пеевски в качеството си на кандидат за народен представител  (от ДПС-б.р.) е извършил нарушение на разпоредби на ИК", пише в решението на комисията.

Така от ЦИК приемат, че собствеността на медията няма отношение към нейното редакционно съдържание.

ЦИК приема, че жалбата на коалицията е "частично основателна" и че отговорността за нарушението се носи от управителя на "Телеграф" ЕООД, доколкото носи редакционната отговорност за съдържанието на публикувания материал. Съставеният акт за установяване на административно нарушение е изпратен на областния управител на София, който трябва да издаде наказателното постановление срещу изданието.

Решението подлежи на обжалване пред ВАС в тридневен срок.