Около 5-6% от завършилите Колежа по туризъм си намират реализация в бранша. Това казаха тази сутрин пред бТВ представители на туристическия бизнес в коментар за предстоящите летни месеци.

Това се случва, докато работодателите в сектора непрекъснато посочват един най-голям проблем - тотална липса на работна ръка.

"Съюзът на собствениците - Слънчев бряг" договаря работна ръка от Беларус, Молдова и др., като се говори за 15 000 души, стана ясно още. Става дума за неквалифициран труд.

Янчо Парушев – от сдружението на собствениците призна, че само в района Слънчев бряг, Несебър и Равда има над 400 000 места за настаняване.

"Това са поне 100 000 работни места -  трудно се намират от района и от страната толкова работници.

Заплатите се повишават, просто не достигат хората. Българинът малко несериозно се отнася с работата и това също е голям проблем", призна Парушев.

На въпрос какво може да направи държавата, той каза, че е нужно да се облекчат нормативните пречки пред чуждестранни студенти, които да могат да работят. Парушев каза още, че е вярно, че плащат по 250 евро месечна заплата, но с другите разходи - да наемеш чужденец ти излизало около 1000 лв.

Същевременно пред камерата млади жени признаха, че работят като рецепционистки в Бургаско за 450 лв. на месец.

В студиото на бТВ служебната министърка на туризма Стела Балтова олбяви, че зимният сезон е бил много успешен с ръст всеки месец. Тя прогнозира 9-10% растеж за предстоящия летен сезон.