За осемте парламентарни избора по време на демокрацията общо 15 мандата са били осигурени с гласовете от чужбина, като всички от тях са били за ДПС. Това прави по-малко от 1% от общия брой депутати за тези години. След предсрочните парламентарни избори на 26 март няма скоро да има нов предсрочен вот за депутати, защото политиците се охарчиха и трябва да си върнат инвестицията. Това обяви по бТВ математикът проф. Михаил Константинов.

За четири години партиите и кандидатите за депутати, които влязат, ще си върнат инвестицията, уточни той.

За да влезе една партия в Народното събрание ще са ѝ нужни 145 хил. гласа, пресметна математикът. Трите системни партии почти сигурно ще влязат, но и други имат шанс, смята той.

Прогнозата на математика е, че на този вот в Турция ще гласуват 40-45 хил. души. Той напомни, че българите в южната ни съседка вкарват средно по двама депутати в българския парламент. На предстоящите избори в Турция ще има 35 секции заради ограниченията в Изборния кодекс, а други години е имало до 150.

Не влияят кой знае колко и пристигащите с автобуси от Турция избиратели, твърди той. Според него автомобилите и автобусите, пристигащи за вота от южната ни съседка, трябва внимателно да бъдат проверени, за да се избегне заплаха за националната сигурност.