Колет бомба, адресиран до германския министър на финансите Волфганг Шойбле, пристигна вчера в неговото министерство. Днес стана ясно, че като подател са изписани името и личният адрес на гръцкия депутат от "Нова демокрация" Андонис Спиридон Георгиадис. Той е и заместник-председател на партията. Вече е известно, че политикът няма нищо общо с опита за атентат срещу Шойбле.

За онлайн изданието на “Шпигел” депутатът заявява, че е бил информиран за случая от полицията в Атина и останал потресен.

“Често някои хора в Гърция ме клеймят като човек на Волфганг Шойбле”, казва политикът.

Георгиадис е известен като убеден привърженик на исканите от европейските кредитори реформи в Гърция.

Потърсен и от в. “Билд”, депутатът заявява:

“За жалост е вярно. Това е моят адрес. Терористът или терористите са използвали името ми, тъй като в Гърция ме смятат за приятел на Германия и лично на господин Шойбле.”

Властите в Германия и Гърция заведоха паралелно следствие за установяване самоличността на действителния потенциален атентатор.

В изпратения от него колет до Шойбле беше открита взривна смес, която се използва за направа на нелегални пиратки. Според експерти при отваряне на колета взривът би причинил тежки наранявания с опасни за живота последици.

Да припомним шокиращия случай

Като всяко ведомство в Германия и Министерството на финансите има своя пощенска служба, където пристигат всички писма и пощенски пратки. Там те се подлагат на строга проверка с рентгеново устройство и друга техника.

При такава проверка в сряда става ясно, че в колета, адресиран до министър Шойбле, има необичайни жици. Незабавно е информирана полицията, а пощенската служба евакуирана. Чрез имейли са информирани служителите на министерството. Всички напускат крилото на сградата, където се намира пощенската служба. Пристигат експерти по взривове, пожарна и линейки.

Линейки веднага пристигнаха във финансовото министерство.

Опасният пакет е откаран в берлинския квартал “Груневалд”, където е полигонът за контролирани взривове. Установено е съдържанието на пратката – бомба самоделка с взривателна смес, каквато се използва при изработването на нелегални пиратки, както и взривател.

Шойбле е прикован на инвалидна количка след атентат

Християндемократът Волфганг Шойбле (74 г.) от 7 години е министър на финансите, преди това оглавяваше МВР. От 44 години е депутат.

Шойбле след атентата през 1990 година.

Той е на инвалидна количка заради атентат срещу него, извършен на 12 октомври 1990 г. По време на предизборна кампания мъж простреля в гръб с три куршума тогавашния вътрешен министър от близко разстояние. 48-годишният Шойбле бе улучен в гръбначния стълб и в челюстта, тъй като при първия пукот е обърнал глава назад. Облян в кръв и изпаднал в несвяст незабавно е откаран в болница. Животът му е спасен, но остава на инвалидна количка.