ГЕРБ организира днес кръгла маса по темата за правосъдието. Случайно или не дискусията съвпадна по време с участието на шефа на антикорупционната прокуратура на Румъния Лаура Кьовеши на конференция, посветена на борбата с корупцията. Тя се провеждаше в Съдебната палата и бе организирана от шефа Върховния касационен съд Лозан Панов.

Освен това Николай Бареков и Илияна Беновска "откраднаха шоуто" на събитието в Съдебната палата, като демонстрираха странно за журналисти поведение. По чиста случайност Панов бе "нападнат" и в гръб - във ВСС, където Съветът реши да изслуша съкратени от него административни служители.

На кръглата маса на ГЕРБ първото изказване бе на бившата правосъдна министърка Екатерина Захариева. Тя направи дълга презентация, в която разкри основните акценти от предизбрната програма на ГЕРБ в този сектор. Захариева изрично изтъкна, че годините, в които партия ГЕРБ е управлявала, е имало най-реален напредък в съдебната реформа и това е било отчетено от ЕК.

След нея думата взе Борисов. Първоначално той съобщи, че е получил писмо от посланика на Канада, в което се казва, че по време на предизборната кампания у нас се изнася абсолютно погрешна информация за СЕТА.

След това Борисов разказа за успехите на ГЕРБ в съдебната реформа и борбата с корупцията.

"Много неща се направиха. В доклада на ЕК годините на нашето управление са много ярко отчетени", каза Борисов.

Той заяви, че в предизборната програма на ГЕРБ са залегнали "безкомпромисни мерки срещу корупцията". Делата за корупция ще се гледат в специализирания съд, ще се създаде единен специален орган, ще се конфиксува имущество на хора, които не могат да докажат произхода на парите си дори ако срещу тях няма назаказателно производство. Борисов обеща още електронно правосъдие, мълчаливо съгласие, бърз и ефективен съдебен процес.

"В момента има абсолютно независима съдебна власт. Никой не може да ѝповлияе", убедено каза Борисов.

Той изтъкна, че много често присъдите за телефонни измамници са условни.

"Харчиме, харчиме полиция, пари, ресурси - условна присъда. Това означава, че са приети доказателствата, той е осъден", обясни Борисов.

Според него съдебната власт трябва да си носи своята отговорност и той самият не желаел да бъде "в един кюп" с нея.

"Не можем да отговаряме нито за съдиите, нито за прокурорите, нито за следователите. Те също носят отговорност за техните си грешки, както и ние".

Това каза Борисов. И допълни:

"Никой не вярваше, че в този парламент ВСС ще се раздели на две с независима съдийска колегия".

Лидерът на ГЕРБ за пореден път се похвали с успехи в борбата с контрабандата, която само за няколко месеца е била намалена от 34% на 7% по отношение на цигарите. Борисов се закани да постигне подобни успехи и с фалшивите инвалидни пенсии и фалшивите болнични.

"Ще арестуваме няколко доктора, няколко шефове на ТЕЛК", обясни лидерът на ГЕРБ.

След което се изказа по общи политически теми - как основният проблем на много места у нас е не безработицата, а липсата на работна ръка. Борисов обясни, че най-важното е след изборите да се сформира стабилно мнозинство.

"Турция казва, че може да прекрати едностранно споразумението за мигрантите. Това е на нашата граница. Холандия е далеч, Австрия е далеч. Никога не е било по-важно да сме единни, с мисълта си, отговорността си", заключи той.

 С любопитен пост по темата реагира във фейсбук бившият правосъден министър Христо Иванов:

Цветан Цветанов. 
Георги Марков (агент Николай).
Димитър Главчев.
Кирил Радев. 
Данаил Кирилов
Димитър Узунов.
Яне Янев. 
Ясен Тодоров. 
Сотир Цацаров. 
Георги Колев. 
Цецка Цачева. 
Владимира Янева. 
 Искра Фидосова.

И разбира се ген. лейт. инж. д-р Бойко Борисов. 

Това е предполагаемият състав на бъдещата работна група на ГЕРБ, която ще пише новата конституция на България. Днес ген. лейт. инж. д-р Борисов обеща такава. Ще имаме нова конституция, тъй като най-накрая Борисов осъзна, че неговият отказ да прави съдебна реформа има убийствена политическа цена за него самия и за ГЕРБ. В резултат, след като веднъж вече бяха представили програмата си без никакъв резонанс, няколко дена по-късно ГЕРБ представиха наново, но вече допълнена програма, с безсилната надежда, че някой ще им повярва. Или поне, че ще успеят да прикрият присъствието в София на ръководителката на румънската спец прокуратура Лаура Кьовеши.

Опитът за димка беше толкова отчаян, че Борисов седна в същото червено кресло в х-л Хилтън, в което преди две години седеше една друга смела жена, Моника Маковей. Вероятно напълно е изгубил представа за това в каква гротеска се превръщат той самият, опитът да кажат нещо по темата правосъдие, цялата кампания на ГЕРБ, а и самата претенция, че са граждани за европейско развитие на България. Той е просто обратната страна на монетата, на която стои Корнелия Нинова и с която Пеевски поръчва и плаща музиката в българската политика. Борисов се свлича от сцената като политическата фигура с най-голяма лична роля за профукването на цялото българско десетилетие в ЕС. И колкото по-бързо слезе от тази сцена, толкова по-добре и за България, и за оставащите все още нормални хора в ГЕРБ. Недейте да пишете нова конституция, г-н Борисов. Напишете си оставката и отивайте да пишете спомени.