Поддържаното от Доналд Тръмп оживление на капиталовите пазари е към края си и на хоризонта се задава нова финансова криза. Затова предупреди Ноам Чомски, икономист, историк и езиковед, който предсказа избирането на сегашния президент на САЩ.

Според него статутът на президента като борец срещу съществуващите порядки звучи като "закачка" като се имат предвид назначените от него лица в духа на установеното и политиката му срещу регулациите, която насърчи фондовия пазар, отбелязва "Индипендънт".

"Какво е антиистаблишмънт", пита риторично Чомски. "Този кабинет черпи от класата на милиардерите, от финансови институции, от военните и т.н.; всъщност погледнете фондовия пазар, който ще ви каже колко антиистаблишмент е той", твърди икономистът.
 
Чомски посочва членове на правителството като финансовия министър Стив Мнучин - възпитаник на "Голдмън Сакс", и Гари Кон - директорът на Националния икономически съвет, който е бил главен изпълнителен директор в същата банка.
 
"Веднага щом Тръмп беше избран и след това борсовите стойности на финансовите институции скочиха до небето", подчерта Чомски. 
 
"Инвеститорите "са възхитени, че той ще премахне правилата и ще им позволи да увеличат печалбата си; разбира се, това ще доведе до нова катастрофа, но това е проблем за други хора. Данъкоплатците ще се погрижат за него", коментира Чомски.

След близо осем години ръст на стоковия пазар при предишния президент Барак Обама наблюдателите се притесняваха от финансов хаос при Тръмп - най-вече заради силния момент на неизвестност, който идва с новото управление, отбелязва "Индипендънт".

Въпреки вълненията около забраната за влизането на гражданите на няколко мюсюлмански държави и туитовете му насочени към определени компании при Тръмп стоковият пазар на САЩ стигна рекорд след изборите и продължава да расте - засега. Пазари като фармацевтичния, банките и затворите се раздвижиха заради обещанията за данъчни облекчания и по-малко регулации.