Русия трябва да стане монархия, а на Владимир Путин следва да бъде дадена титлата "пожизнен президент" и да му се предоставят пълномощия да установи диктатура. Стряскащото предложение е на Сергей Аксьонов, първият човек на анексирания от Русия полуостров Крим.

"Когато няма единоначалие, настъпва колективна безотговорност. Затова когато пред страната има външни предизвикателств трябва да се вземат много твърди мерки... Днес, по мое мнение, на Русия ѝ е нужна монархия", заяви Аксьонов по тв канала "Първи Кримски". Интервюто е посветено на тригодишнината от присъединяването на Крим към Русия, което стана на 17 март 2014 г.

Според кримския губернатор на използващите интернет им е дадена "много свобода" и те изказват какви ли не екстремистки идеи, заплашващи историята на Русия. Той смята, че демокрацията не е свободия.

"Демокрацията според мен при сегашните условия и при факта, че ние имаме външен враг - е излишна ситуация. Не демокрацията в нормалния смисъл на думата, както се разбира - т. е. нормални хора, а свободията, както много разбират режима на демокрацията", коментира губернаторът. Той добавя, че "от демокрацията във вида свободия няма полза и нагледен пример за това е Украйна".

"Мисля, че такава демокрация, в този вид, в който ни я поднасят западните медии, на нас не ни е нужна. Ние имаме свои православни традиции, ценности, духовенство. Демокрацията трябва да е до определени, нормални граници", подчертава Аксьонов.

Освен това босът на Крим смята, че на Путин трябва да се дадат по-големи правомощия:

"Защо казвам, че съм солдат на президента? Защото докато има външен враг, според мен трябва да има единоначалие. Днес президентът трябва да има повече права, даже, извинявам се, и до диктатура". (Цитатът е от "Интерфакс")

В същото интервю Аксьонов се обявява Владимир Путин да бъде пожизнен президент:

"Ние искаме до края на живота си той да бъде наш президент. Аз, честно, не виждам друг вариант". И добавя, че на президентските избори "Путин ще постигне безусловна съкрушителна победа". (б.р. изборите за държавен глава на Русия са през март догодина.)

Към подобна идея "Путин се отнася без оптимизъм и достатъчно хладно", отвърна на изявленията на Аксьонов говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той допълни, че през последните пет години президентът няколко пъти е коментирал сходни идеи и винаги се е отнасял хладно към тях.

Но, за преход към монархия в различни видове, в съвременна Русия са призовавали много политици, чиновници и религиозни представители, припомня Нюз.ру

През 2007 година управляващата партия "Единна Русия" предложи Путин да бъде обявен за национален лидер с пълномощия на квазимонарх.

Крайният националист Владимир Жириновски поиска през август 2014 година Русия да премине към "изборна монархия, в която да са забранени политическите партии". Според него нещата са много прости и изглеждат така:

"Демокрацията ще ни погуби и затова трябва да се премине към имперска форма на управление. Да се забранят всимчки партии. Да се установи монархия. Но изборна - 5-6 души се събират - най-добрите хора, и избират императора!".

Жириновски дори предложи на самия Путин при среща на президента с различни партии да му бъде дадена титлата "върховен управител".

"Щом не ви харесва император и такава титла може. Въпреки че много по-добре звучи император Владимир Първи. А и така ще ви уважават повече", казал той, а Путин само се усмихнал. 

Днес националистът вече не е склонен към монархия, защото, "ако се окаже, че децата на царя не са добри", за Русия няма да е полезно.

Преди да стане патриарх, още като митрополит на Смоленск и Калининград, Кирил бе коментирал че "след време Русия може да стане монархия от православен тип".

За възраждане на монархията се е изказвал и режисьорът Никита Михалков, както и философът Иван Илин.

Сред населението обаче идеята не е популярна. За монархия са се обявили едва 10 на сто при допитване през 2013 година на социологическия център "Левада".