Бунт на недоволни съкратени администраторки и 4-ма шофьори от Върховния касационен съд аха да прати инспектората да проверява председателя на Върховния касационен съд. Бунтът съвпадна с момента, в който Лозан Панов покани Лаура Кьовеши у нас и в Съдебната палата заедно коментираха успехите на Румъния с корупцията по високите етажи.

На 500 метра от палатата, във ВСС, далеч по-земни и с пръст на пулса на обществото, след подготвителен обстрел в „Труд“, днес представители на мнозинството във ВСС предложиха като извънредна точка (при това първа в дневния ред), докато Панов го няма, да изслушат съкратени от него служители. Които пък по съвпадение се оказаха „пред вратата“.

Вносител на предложението бе острието Галя Георгиева, нищо че Галина Карагьозова отбеляза по неин адрес, че изговаря същите „опорни точки“, които са се появили в „Труд“ и не е зле проблемите на съдебната система да се решават „на тази маса, а не на други места в такива медии“.

Все пак след стройно гласуване от страна на мнозинството, като извънредна точка бяха пуснати да влязат 6 служители на ВКС и „фамозният“ Ташко Ташев, бивш служител на градския съд, който с охота громи новото му ръководство пред представителни медии като "Канал 3".

Знаете, че съкращение на щата влече финансови ангажименти на ВСС. Тъй като ние не сме съкращавали щатове, предполагам че в бъдеще ще ни се наложат и други дела като плащане на обезщетения, обясни Галя Георгиева внезапно избухналия си интерес към тегобите на шофьорите от ВКС.

Не се чуха гласовете от малцинството, че има правилник за дейноста на ВКС, според който председателят сам променя структурата, числеността на длъжностите в отделните звена на администрацията. От малцината, които са опозиция, нарекоха пълни спекулации и твърденията на Ясен Тодоров - че ВСС е изслушал по същия начин навремето съдиите от СГС (когато се разбунтуваха срещу "гнилите ябълки", б.р.). Тогава ставаше въпрос за съдии, които искат помощ, за да упражняват работата си, а сега - за трудово-правен спор, изтъкнаха от съвета.

Предлагам да не изслушваме съкратените администратори. Доколкото има спор, по който ние не можем да вземем абсолютно никакво отонешние. Би било груба намеса в работата на съда. Няма данни в Комисия "Съдебна администрация" да са настъпвали промени в общата щатна численост в общата администрация на ВКС. Що се касае до вътрешни структурини и организационни мерки, те са изцяло в правомощията на председателя на ВКС и аз не виждам как ние бихме могли да повлияем върху неговата компетентност, каза Галина Карагьозова, като напомни, че трудово-правните отношения си подлежат на съдебен контрол.

Тя каза на Галя Георгиева, че прави внушения и си служи с неистини, намесвайки днес и случай, при който Панов бил отменил еднолично наказанието на своя служителка, свързана с братя Галеви (точно това излезе точно днес в определени "медии", б.р.). Оказа се, че Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси е правила проверка и се е произнесла, че в случая няма нищо вярно.

Служители не сме изслушвали... Не става дума за форма на проява на демократичност – целта не е да се изслушат служителите – нека да не ги използваме -- каза Калин Калпакчиев. - Да не използваме техния трудово-правен спор. Нека да не използваме техните проблеми в съвсем ясната поредна атака срещу председателя на ВКС. Досега в пленум никога не сме изслушвали... Дори в случая със СРС съдийската колега са срещна със служителите на съда, а не пленумът. Това наистина нито е оперативно, нито е необходимо, преследва в случая съвсем ясни други теми.

Калпакчиев с усмивка напомни и че са искали изрично от представляващия Димитър Узунов и друго нещо - да се отложи днешният пленум за 13 ч следобед, защото има членове, които искат да отидат на срещата с Лаура Кьовеши. Стана ясна и причината защо това няма да стане:

Предложението за отлагане на заседанието днес за 13 ч бе направено, тъй като има конференция на ВКС – аз лично мисля да участвам. Знам, че следобед е насрочен семинар, който ще се провде в 5-звезден хотел в Сандански. Цената е около 15 000 лв. – смятам, че можеше да се лишим от този разход, каза Калпакчиев.

На това Димитър Узунов попита как точно да отложи заседанието. Отговорът бе - много просто, с гласуване. Но от мнозинството избраха да не пропускат семинара в Сандански и така предложението на Калакчиев отпадна.

Галя Георгиева си натискаше за това служителите от ВКС да бъдат изслушани:

Става въпрос за служители с дългогодишен стаж и все пак служители от най-висшата инстанция. На тяхно място са назначени други хора, а в заповедите им за уволнение пише, че става въпрос за съкращение на щата. Всички тука сме юристи, всички знаем финансовите и правни последици от поведението на г-н Панов.

Дори Каролина Неделчева -  стабилен член на мнозинството, заяви, че случаят е за Комисия "Съдебна администрация" или най-много - за съдийска колегия на ВСС, а не за целия пленум. Това обаче не мина и уволнените служители бяха поканени.

След като все пак шестимата влязоха, Карагьозова не можа да се сдържи и отбеляза по адрес на "служителите с дългогодишен стаж": "Ама те доста младички...:

Тук вече й се развика бесен Сотир Цацаров:

На всеки ще му дойде времето на пенсия и на всеки ще му дойде времето на изтичане на мандата! Най-малкото - дръжте се поне възпитано! Най-малкото, независимо на каква възраст са!

- Ама аз съм стара - оправда се Карагьозова.

- И аз съм стар, ама мълча и слушам! Не ме гледай така - чу се откъм Цацаров.

Той се обърна към Узунов, като му даде темпо - да определи един от влезлите, който да каже исканията на всичките. Това се оказа Златинова - бивш шеф на счетоводството, която каза, че смята, че при освобождаването им от длъжност има нарушение на трудовото законодателство. Тя наблегна на това, че на съда е бил правен функционален анализ "от фирма, частна!" и разказа подробности как всички присъстващи са освободени.

Няколко уточняващи въпроса зададе Галя Георгиева, а Ясен Тодоров, който специално подчерта, че се запознал с искането им чак тази сутрин, когато било внесено, все пак формулира изявлението им:

„Т.е. - от началото на мандата на съдия Панов бяха назначени нови служители... и след това започват съкращавания и на практика се извършва една подмяна на администрацията на ВКС - правилно ли съм ви разбрал?"

Оказа се, че  - да, правилно е разбрал.

Всъщност, така не може да говорим за икономии – идват нови хора, а се съкращават други, обобщи за по-прегледно Ясен Тодоров.

Светла Петкова прояви жив интерес, че са съкратени шофьорски длъжности и дори шофьорите са тука. "Колко шофьори сте и вие всъщност какви коли карате?", попита тя живо.

Единият от поканните на изслушването шофьори каза, че щатните бройки били 8, от които две незаети. От 6-имата действащи шофьори сега съкращават 4. И попита какво става с двете незаети отпреди бройки, като изрази увереност, че ВСС, като направи проверка, "в което е сигурен, че ще се случи", ще установи това. Не стана ясно на какво почива увереността му...

Оказа се, че е влязъл и Ташко Ташев, който е бивш IT специалист от СГС от времето на Владимира Янева и дава остри интервюта срещу когото потрябва по определени медии. "Депозирайте, депозирайте в писмен вид", отпрати го обаче Димитър Узунов, като не му даде възможност да се изкаже.

Галя Георгиева попита какво в крайна сметка ще решат и предложи Инспекторатът на ВСС да се занимае с Панов. После се поправи - че може и вътрешният одит на ВСС.

Ясен Тодоров цитира, че Инспекторатът "проверява административната дейност"... Срещу това се намеси и присъстващата Теодора Точкова - шеф на ИВСС, че никога не са имали провомощия да проверяват административин ръководители какво правят със служителите, а че се касае за административна дейност, но тази, свързана с правораздавателната дейност.

Великодушно се намеси Сотир Цацаров, като все пак подсети, че обсъждат проблем в отсъствието на главното действащо лице:

"Аз само ще ви предложа да обсъдим - доколко е необходимо или не едно такова решение, да има или да няма проверка и на кого тя да се възложи - все пак да бъде взето в присъствието на работодателя на тези хора. Смятам, че е коректно това да бъде в присъствието на работодателя им. Всякакво решение - но да бъде взето евентуално на следващо заседание, когато има такава възможност."

Взе се решение да се отложи темата, докато Лозан Панов бъде... не задължен - защото нямат такова право (пак напомни Цацаров), но все пак поканен да бъде изслушан.