„Европейска, демократична България – тази цел за мен е най-кратката дефиниция на патриотизма. Нашият патриотизъм е да работим за България и този патриотизъм е общ за всички нас. Ние сме тук, за да отправим предложение за подкрепа на тази цел, която за нас е дългосрочна и не се ограничава само с тези избори. Това е голямата България, която е голяма не на територия, а защото не се страхува от разликите в себе си и ги смята за богатство и защото има големи цели.“ Това заяви председателят на „Движение Да България“ Христо Иванов на специална среща, проведена вчера в Кърджали.

В нея взеха участие и Тома Белев от гражданската квота на Зелените и водачът на листата на Коалиция „Движение Да България“ в 9-ти МИР Кърджали Пламен Даракчиев.

Христо Иванов подчерта, че именно на срещата в Кърджали „Да, България !“ споделя визията си за модерния патриотизъм и за отношението към Родината. В изложението си Христо Иванов каза, че основите на България, основите на българската държавна традиция са поставени с делото и думите на Левски и прочете безсмъртните думи на Апостола: „Всички народи в нея, в нашата България ще живеят под едни чисти и свети закони, както е дадено от Бога да живее човекът. И за турчина, и за евреина и прочие, каквито и да са, за всички еднакво ще е само ако припознаят законите равно с българина.  Така ще е в наша България."

„Правим тази среща тук, в Кърджали, в сърцето на империята на страха, която се държи от българската мафия и срещу което се борим“ – каза Христо Иванов в началото на събитието. „България в момента е заложник на мафията, мафията създадена от ДС. Същата, която създаде и ДПС, превърнало се в дилър на корупция. Липсата на държава виждаме както в наличието на Булгартабак като инструмент за създаване на зависимости, така и в светлината на външнополитическите процеси, които текат“ – добави той.

Председателят на „Движение Да България“ коментира задълбочено и положението и отношенията ни с Турция, както и други процеси на Балканите. Христо Иванов заяви, че слабите позиции на страната ни в настоящия момент са свързани с дълготрайната липса на позиция на българска политика за балканския регион.

„Има съмнения, че ключови лица от българската политика са в позиция на зависимост от Турция и няма как да не свържем с това със сервилната позиция, в която се постави Бойко Борисов спрямо все по-авторитарния режим в Турция, включително и позорните актове на връщане на хора в Турция в нарушение на техните права. Опитите за намеса на турски официални лица в изборния процес в България също скандализират българската общественост и ние от „Да, България“ категорично се противопоставяме на всичко това. Към турското общество ние имаме намерения на добронамереност, приятелство и общо развитие и се отнасяме с огромна загриженост към ставащото там. На нашите съграждани в Турция искаме да кажем, че сега, в този труден момент България остава техен демократичен, светски приятел и че ние ще работим те да чувстват тази подкрепа“ – заяви по темата Христо Иванов.

На представянето пред обществеността в Кърджали стана ясно, че програмата на „Да, България !“ е дългосрочно насочена към изваждането на страната от олигархичните зависимости, създаване на условия за бизнес, който работи по правилата, децентрализация на управлението, което да позволи локално развитие и просперитет на всеки регион, адресиране на важните обществени проблеми на национално и регионално ниво, създаване на комисия в българския парламент, която да наблюдава работата на прокуратурата, за да се прекъсне възможността за протекции и липса на законност и осигуряване на присъствието на страната в ядрото на Европейския съюз.

Активната дискусия в залата засегна още много съвсем конкретни теми и казуси, сред които минната промишленост, „Булгартабак“, „Юлен“, ДПС и ДОСТ, образованието, планинския туризъм и др.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ