Федерален съдия блокира временно и новия указ на президента на САЩ Доналд Тръмп за ново въвеждане на 90-дневна забрана в страната да влизат мигранти от няколко чужди държави и 120 дни забрана за допускане на бежанци. Става дума за шест държави с предимно мюсюлманско население.

Решението на съдия Дерик Уотсън от Хаваи идва само няколко часа преди указът да влезе в сила, съобщи БНР, позовавайки се на световните агенции. Мотивите на съдия Уотсън са в 43 страници. Магистратът поставя под въпрос мотивацията на властите, че забраната е в служба на националната сигурност, тъй като основният мотив на Тръмп и администрацията му за въвеждане на забрана е  "предотвратяване достъпа до САЩ на терористи".

Според юристи обаче изпълнителната заповед на Тръмп нарушава американската конституция, тъй като представлява дискриминира въз основа на религия. Според адвокатите забраната за допускане на определени граждани на територията на САЩ ще навреди на туризма и привличането на чуждестранни студенти.

Губернаторът на Хаваи Дейвид Айг приветства решението на съдия Уотсън:

"Искахме да уверим гражданите ни, че няма да толерираме дискриминация въз основа на етнос, произход или религия, защото това е в разрез с ценностите, които правят Хаваи толкова специално място. Много сме доволни, че съдът подкрепи позицията ни".

Президентът Тръмп от своя страна реагира, че решението на федералния съд в Хонолулу прави САЩ да изглеждат слаби, каквито вече не са, а мнението на много хора е, че има превишаване на съдебни правомощия.

Първоначалният по-широкобохватен вариант на директивата за забрана на влизането на определени чужденци в САЩ бе издаден през януари. Той доведе до объркване сред граничните власти. Стигна се и до протести в различни градове в страната. Обновеният указ, за който екипът на Тръмп настоява, че не дискриминира мюсюлманите, е атакуван от редица щати. Преди влизането му в сила днес в 6 часа българско време имаше изслушвания както на Хаваите, така и в щати като Мериленд и Вашингтон, припомня БНР.