Софийският административен съд е прекратил две от 3-те дела, заведени от прокуратурата срещу заповеди на бившия областен на столицата Веселин Пенев, свързани с продажбата на т.нар. Царски конюшни в София. Това съобщава "Правен свят".

Преди няколко месеца Софийска градска прокуратура внесе 3 протеста в съда след сигнал от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. С протестите се искаше развалянето на сделките от продажбата на имотите, известни като Царските конюшни, които се намират на кръстовишето на бул. "Ал. Дондуков" и бул. "Васил Левски".

Сделките са осъществени след заповеди на Пенев, който е от Реформаторския блок за прекратяване на съсобственост между държавата и фирмата на бившия шеф на управителния съвет на КТБ Янко Иванов "Евротрансбилд". Дружеството дотогава притежава 16% от имота., получени чрез заменка.

Прокуратурата смята, че заповедите на Пенев са нищожни, тъй като прекратяването на съсобствеността се извършва на база пазарна оценка, направена от независим оценител. Експертиза на обвинението посочила, че сделките са за 658 870 лв. при пазарна цена 10 989 000 лв.

Административните съдии обаче казват, че два от протестите на прокуратурата са недопустими, затова делата трябва да се прекратят. По третия все още няма решение. Магистратите сочат, че заповедите на областния в конкретния случай не може да се оспорват, защото те не представяват индивидуален административен акт.

Отделно от това държавното обвинение води досъдебно производство срещу самия Пенев - вече за умишлена безстопанственост, от която са настъпили значителни вреди за държавата. На 24 януари то завърши с внесен обвинтетелен акт в СГС и се чака същинското дело.

Що се отнася до сегашните решения на Административен съд - София град, те не са окончателни и могат да се обжалват в 7-дневен срок пред ВАС. Ако няма обжалване, сделките остават в сила и царските конюшни ще бъдат окончателно продадени.