Европейската комисия не вижда опасност от бежанска вълна от Турция към България, каза днес нейна говорителка.

"Не съм чувала за подобни индикации...Не знам нещо да показва промяна на този етап", каза на редовния брифинг на Комисията днес Тове Ернст, говорителка по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството.

Тя отговори на репортерски въпрос, свързан с мерките за сигурност по българо-турската граница, за които вицепремиерът Стефан Янев говори вчера в телевизионно интервю.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заплаши вчера страната му да прекрати участието си в сделката с ЕС против нелегалната миграция към Европа, съобщи в. "Сабах".

Тази сутрин в интервю за Анадолската агенция той предупреди Европа, че я чакат "религиозни войни".

"Ние оставаме ангажирани с изпълнението на съвместното изявление на ЕС и Турция", каза на редовния си брифинг днес говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас, визирайки споразумението против нелегалната миграция от март 2016 г. "Това е ангажимент на взаимно доверие и изпълнение и очакваме, че и двете страни ще спазят ангажиментите си".

Отношенията между ЕС и турските власти са обтегнати след обвиненията във "фашизъм" и "нацизъм", които официална Анкара отправи към Холандия, Германия и други държави-членки с голяма турска диаспора,  които не позволиха на членове на турското правителство да агитират на тяхна територия за предстоящия конституционен референдум за разширяване на пълномощията на президента Реджеп Тайип Ердоган.