Корупционният картел днес се саморазкри – бойкотирането на срещата на български магистрати с главния прокурор на румънската Национална антикорупционна дирекция Лаура Кьовеши е знак за страх. Нито един представител на българската прокуратура не пожела да чуе за опита на Румъния в борбата срещу корупцията по високите етажи на властта. Огромното мнозинство от членовете на Висшия съдебен съвет също избягаха. Самообявилите се за системни партии – ГЕРБ, БСП и ДПС, също се страхуват дори само от споменаването на румънския модел.

Страхът на политическия корупционен картел не е точно от г-жа Кьовеши. Страхът е от желанието на все повече българи този модел да бъде въведен и у нас, за да бъдат прекратени кражбите. Страхът е от сравнението, което българите правят – в Румъния заплатите са два пъти по-високи, а цените на храните и горивата са по-ниски. Техният най-голям страх е, че българите вече осъзнават връзката – няма забогатяване без изкореняване на корупцията.

България и Румъния са съседни държави, с близка история и общи проблеми. Тръгнахме заедно към Европейския съюз и заедно се присъединихме към най-мощната общност от държави. Румъния обаче използва възможностите на Европейския съюз, реформира правосъдието си и постигна много по-добри резултати за хората.

Картелът не иска да допусне румънски модел в България. Прокуратурата не иска, ГЕРБ, БСП, ДПС и съдружните им патерици от РБ и лъжепатриоти също не искат. Защото единствената им цел е да крадат. Все повече и повече, вече от всичко – от милиардите от АЕЦ „Белене“, КТБ и картела при горивата, до безчовечните кражби от храната в детските градини. Крадат всички, крадат от всичко. А ги е страх от румънския модел, за да не гледат небето през решетките.

Нова Република предложи на останалите политически сили да подпишем Пакт за растеж без корупция, в който първият ангажимент е румънският модел - въвеждане на длъжностите заместник-главен прокурор за борба с корупцията и заместник-главен прокурор за борба с тероризма, чрез промяна в устройството на прокуратурата. Нито една партия не посмя да се подпише.

Останахме сами срещу картела. От едната страна са те, от другата страна сме Нова Република и милионите българи. Заедно можем да наложим румънския модел в правосъдието – за да изкореним корупцията, за да направим България по-богата. Заедно, с № 4 в деня на изборите.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ