Списък с фирми, които са свързани с банкера Цветан Василев и са получавали кредити от Корпоративна търговска банка, от няколко дни се публикува в различни издания. Близкият до Делян Пеевски сайт Пик обяви "сензационно разследване" и изреди 19 фирми, които били свързани с банкера. Общият дял на кредитите от КТБ към компании от обкръжението на Василев били над 1 милиард и 200 милиона, което в пъти надвишава допустимият по закон размер.

"Сензационното разследване" е публикувано по-малко от 24 часа след като "24 часа" публикува абсолютно същия списък с фирми. Изданието е по-точно и цитира сумата от 1 227 069 195 лева, колкото са кредитите, отпуснати от КТБ към свързани с нея или с нейни акционери фирми. Изданието е и по-коректно, като изрично посочва, че всичко това е информация, публикувана в "Капитал" преди... 15 месеца.

Публичните данни за отпуснати много над законовото ограничение кредити към свързани лица са включени и в сигнала на "Протестна мрежа" за "организирана престъпна група" за търговия с влияние и пране на пари срещу Цветан Василев, Делян Пеевски и Николай Бареков.

Числото 19

Броят на фирмите в публикуваните списъци - 19, съвпада с друго число от новините около Пеевски и Василев. На 13 юни, петък, полицаи обградиха сграда на столичния булевард "Цар Борис Трети", в която се помещават фирми на Цветан Василев, както и КТБ и ТВ7. В късния следобед прокуратурата разпространи съобщение, в което се казва следното:

"На 13.06.2014 г., в рамките на образувано досъдебно производство, са извършени множество действия по разследването, включително претърсване и изземване на документи в офиси на търговски дружества. Претърсванията са извършени в сградите и помещенията по официалните адреси на регистрация на тези дружества, след издадени предварително 19 разрешения от Софийски градски съд. До момента не са извършвани такива действия в сгради на банкови институции и офиси на медии."

Дни по-късно прокуратурата и БНБ потвърдиха, че шефът на "Банков надзор" Цветан Гунев е разследван именно във връзка с неупражнен контрол върху размера на кредитите към свързани лица. 

По неофициална информация част от тези фирми вече са преминали под контрола на Делян Пеевски. Някои от тях едновременно решили да изтеглят парите си от КТБ преди дни, след което банката потърси помощ от БНБ.

Косвени щети

Покрай скандала между Пеевски и Василев, новият политик Николай Бареков изглежда вече е на страната на депутата от ДПС. След като Василев директно призна пред бТВ, че е финансирал началото на политическия проект, Бареков отрече това да е вярно и дори обеща проверки на всички банки, когато дойде на власт.

Резултатът е, че бившият тв водещ вече не е желан в телевизията, която го направи политик - ТВ7. Тази сутрин той е трябвало да гостува в предаването на Емил Кошлуков. 

"Моето участие при Кошлуков беше уговорено още от миналата седмица. Но вчера той ми се обади, за да ми каже, че не мога да му гостувам. Обясни ми, че вместо мен е поканил финансисти, които трябвало да успокоят обществото във връзка с процесите, които се случват в КТБ", оплака се Бареков пред Пик. 

В предаването обаче гостува председателят на Коалицията за устойчиво развитие Дончо Иванов, който вчера внесе няколко сигнала в прокуратурата срещу Делян Пеевски. Те били за нарушения в сферите на енеретиката, транспорта и недвижимите имоти, касаещи лица и фирми, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски.