Имаше навремето една рубрика из българските медии - "Да бъдем хора за 5 минути." Постепенно тя премина в "Да бъдем българи за 5 минути."

А дали можем поне за 5 минути да бъдем холандци? И да осмислим какво направиха тези хора на изборите в сряда.

Най-важното - те не пожелаха да си губят времето. И съответно не пожелаха да имат правителство, доминирано от антиевропейците на Геерт Вилдерс.

Да, Холандия явно си има доста проблеми, както и целият Европейски съюз. Но хората са наясно, че това, което им обещаваше Вилдерс, няма как да стане. Няма как да изгониш всички мюсюлмани, да затвориш джамиите и да конфискуваш Корана. Голяма част от тези мюсюлмани са холандски граждани. Немалко от тях са интегрирани доста добре в обществото и упражняват престижни професии.

За излизане от ЕС, каквото обещаваше Вилдерс - да не говорим. Холандия е сред неговите страни основатели. Икономиката й е много силно обвързана с тази на Германия. Компании като "Филипс" например биха загубили най-големия си пазар.

Мнозинството от холандците бяха наясно, че едно евентуално правителство с хора на Вилдерс ще изтрае най-много две години. То ще скара Холандия поне с 20 страни, ще извърши 200 или дори 2000 други глупости. И неибежно ще си навлече гнева на ЕС. В резултат партиите от коалицията (в Холандия никога една партия не е печелила абсолютно мнозинство и повече от сто години управляват само коалиции) ще се изпокарат, тя ще се разпадне и ще има предсрочни избори.

А и Вилдерс не засяга най-важните за Холандия проблеми. Проучванията показаха, че големите притеснения на холандците не са мюсюлманите или мигрантите, а нещо, което в страната се нарича zorg. Думата означава буквално "грижа" и се отнася едновременно до здравеопазването и грижата за възрастните. Излизането от ЕС, прогонването на мюсюлманите и закриването на джамиите няма да пособри качеството на тези услуги. Дори да конфискуваш Корана, няма да направиш живота на възрастните по-лек, нито здравеопазването по-качествено.

А Вилдерс не спомена и дума за zorg.

Та защо да се губи ценно време? И най-вече пари, каквито ще бъдат похарчени за нова предизборна кампания и нов вот? Защото времето е пари.

Нека сега се опитаме да си "преведем" холандските работи на български - но при нашенските нрави и условия.

В България няма как да бъдат построени газопроводи при правила, различни от европейските. Всякакви "морски" и не знам какви си още тръби просто няма да минат пред Брюксел.

Никой няма да позволи източноевропейска страна, още по-малко България, да бъде проводник на руските интереси в ЕС. Който пък никога няма да признае Крим за част от друга държава, освен Украйна.

За излизане от ЕС и дума не може да става. Дори да допуснем, че Русия наистина иска да разбие Съюза, на нея би й било по-изгодно България и други подобни "двойкаджии" да бъдат вътре. Кой иначе ще дърпа назад "отличниците"? Дори ЕС на практика призна това положение на нещата, като заговори за различните скорости. Друг е въпросът, че без ЕС ще секне кранчето на еврофондовете. И вече никой няма да може да прибира в джоба проценти от тези пари.

Мюсюлманите - в случая българските етнически турци, няма как да бъдат изгонени. За разлика от мюсюлманите в Холандия, те не са пришълци, а са родени и израснали у нас. На такива хора дори не може да бъде отнето гражданството - освен ако, разбира се, те не го пожелаят.

Главният проблем на България са бедността и ниските доходи. И реки от петрол да потекат през родината, от тях ще се облагодателстват нашите еквиваленти на арабските шейхове. Особено ако тръбите са направени в противоречие с европейските правила.

И да изгоним турците и циганите, пенсиите пак ще останат ниски. А ще бъдат ниски поради ниските заплати. А заплатите няма как да бъдат високи при липса на истински бизнес. Такъв няма да има при липса на истинска и лоялна конкуренция и наличието на олигархичен монопол с пари от куфарчета, раздадени още през 1989 г. Те полека-лека се топят, а нови се правят твърде малко поради споменати по-горе причини.

Но тези факти са на заден план за огромна част от българските политици. А пък такива работи като zorg са направо непостижими.

И поради всичко това и още много други неща едно евентуално ново правителство тип "Орешарски" или "Виденов", ще издържи най-много две години. Ще ни изпокара с ЕС, ще спрат парите по еврофондовете, коалицията ще се разпадне и... следват нови избори, нови разходи за кампания и т.н. "И така до края на света", както се пееше в "На всеки километър".

Но за разлика от холандците ние май обичаме да губим ценно време. Явно все още не сме разбрали, че то е пари.