Причината за отнемането на правото на пребиваване на турски гражданин за следващите 5 години е защита на националната сигурност. Това обясни главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти в Аулата на Софийския университет днес.

"Не може да се позволи в тази обстановка на първо място да се позволи посегателство на свободата и начина, по който протича предизборната кампания. Не може да се позволи в тази обстановка друга държава да осъществява намеса, която очевидно е насочена не в интерес на българските интереси", отбеляза Цацаров.

Той заяви, че е наясно с всичката налична информация по случая, но не може да кажа повече, тъй като е класифицирано. Дали ще научим повече от ДАНС ще прецени шефът на службата, каза още главният прокурор.

Цацаров не остави съмнение, че става въпрос за подозрения за намеса от страна на Турция, макар да не я назова пряко.

"Ние сме заинтересовани от едни добри отношения с нашите съседи", отбеляза той. "Но цената на заплахата от това, което може да ни се случи, може би не трябва да бъде цената на това, което ни се причинява."

Главният прокурор бе гост днес на честването на 10-годишнината от създаването на Административните съдилища в България в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той поздрави съдиите и обяви, че именно на тях "се крепи палатът на правото".

"Трябва да е ясно едно – изборите в България са избори, които трябва да бъдат решени от българските граждани. Това са избори, които трябва да са решени и резултатът, от които трябва да бъде плод на свободната воля и гласуване на българските граждани. Те не могат да бъдат решени и няма да се позволи да бъдат решени с външна намеса".

Това заяви Цацаров.