Бюлетините, с които ще се гласува на парламентарните избори на 26 март вече пътуват към избирателните райони, стана ясно от изявление на ЦИК. Редът, по който те се транспортират, съхраняват, използват в деня на вота, а след това се унищожават неизползваните и бракуваните книжа е описан в Изборния кодекс и решенията на ЦИК.

Според кодекса гласуването се извършва с общи хартиени бюлетини по образец, утвърден от Централната избирателна комисия. Бюлетините са бели, изработени от плътна непрозрачна хартия, която не позволява да се разкрива тайната на гласуването, с поредни номера и са защитени с полиграфическа защита. Хартиените бюлетини се отпечатват от печатницата на Българската народна банка, която при необходимост може да ползва други специализирани печатници.

Отпечатването на бюлетините се извършва при спазване на изискванията на Наредбата за условията и реда за отпечатване и контрол върху ценни книжа. Броят на отпечатаните бюлетини по ал. 1 при всички видове избори е равен на броя на избирателите за съответния вид избор, увеличен с 10 на сто.

Получаването на бюлетините от БНБ става от упълномощени представители на областните администрации и районните комисии.

Бюлетините се транспортират под контрола и охраната на органите на реда. В деня преди изборния ден секционната избирателна комисия получава от общинската администрация кочани с хартиени бюлетини за гласуване, запечатани по начин, определен от Централната избирателна комисия. Първият и последният фабричен номер на бюлетините от кочана се вписват в протокола за предаването и приемането на изборните книжа и материали.

Съхраняването на бракуваните бюлетини е отговорност на БНБ. След края на изборите този брак, както и неизползваните бюлетини ще бъдат унищожени.