От две години не бяхме чували нищо за процъфтяващата художествена кариера на бившия президент Джордж У. Буш, но той току-що публикува нов албум със свои картини, озаглавен „Портрети на смелостта: Почитта на главнокомандващия към воините на Америка“. Той вече е бестселър, пише сайтът за изкуство artnet.com.

След напускането поста си Буш помага на ветерани от войните в Ирак и Афганистан да се върнат обратно към цивилния живот чрез създадения от него институт „Военна служба“. Новата му книга включва 66 портрета на мъже и жени, служили в американската армия, които той познава лично като част от настоящата си работа, а всички приходи от продажбите й ще отидат за института му.

Познавам всеки човек, когото съм нарисувал – каза Буш пред NBC. – Мислех за техния произход, службата им, раните и възстановяването им.

Бившият президент изрежда имената на Лушън Фройд, Уейн Тибо, Джейми Уайет, Рей Търнър, Феърфийлд Портър и Хоакин Сорола сред художниците, които са му оказвали влияние.

Всеки портрет е придружен от текст на Буш за обекта на портрета с подробности от военната му служба, нараняванията, които е получил при изпълнение на дълга си, и борбата му за възстановяване – както физическо, така и психическо. Предвид масовата критика, на която беше подложен за вкарването на Америка в две продължили дълго войни, Буш е направил смел избор на тема за творчеството си — списание „Ню Йоркър“ нарече картините „Живописни изкупления“, а „Гардиън“ ги описа като „едни от най-сложните взаимоотношения между художник и обект в последните години“.

Сержант Даниел Касара

„Портрети на смелостта“ излезе на 27 февруари и се нареди на първо място в класацията на нехудожествена литература на списание „Пъблишърс уийкли“, публикувана в средата на март. В общия списък книгата е на второ място, изпреварена само от новото издание на любимия на американците детски автор Доктор Сюс „Яйца зелени и колбас“. Едновременно с издаването на книгата Буш откри и изложба с оригиналните картини, плюс пано с четири платна в президентския център „Джордж У. Буш“ в Далас. Книгата и изложбата припомнят заглавието на друга книга, написана от Джон ЍФ. Кенеди през 1955 г., „Образи на смелостта“, с кратки биографии на американски сенатори.

„Рисувах тези мъже и жени в знак на почит към тяхната служба на страната и за да изразя респекта си към смелостта и саможертвите им”, каза Буш на откриването на изложбата.

Признавайки, че е бил „агностик в изкуството“, преди да излезе от Белия дом, Буш първоначално пази своето живописно хоби в тайна. В началото на 2013 г. хакерът Guccifer безцеремонно разкри картините на бившия президент президент пред света. (За това и други подобни престъпления той е осъден на 4 години затвор през 2016 г.) Картините, след които бе и автопортрет на Буш под душа, получиха изненадващо (но не навсякъде) положителни оценки.

Сержант Лесли Зимерман

„Рисувай, Джордж, рисувай. Продължавай да рисуваш. Моля”, пише Джери Салц в списание „Нйю Йорк“ и предлага на музея на американското изкуство „Уитни“ да му направи малка изложба. А собственият брат на Джорд У. Буш, бившият губернатор на Флорида Джеб Буш, каза пред Си Ен Ен, че според него това хоби е „доста откачено”, но след това признава, че „той става все по-добър”

Подобно на картините от предишната му изложба в Далас, „Портрети на смелостта“ са рисувани от снимки. Но те са по-лични портрети на обикновени ветерани, на личности, чиято служба иначе би могла да остане незабелязана.

„Не съм сигурен как ще погледнат на изкуството в тази книга критичните очи – пише в предговора на албума Буш. – Все пак аз съм новак. Но съм сигурен, че във всяка картина съм вложил много внимание и респект.”

Армейски сержант първа степен Майкъл Родригес

Рамон Падиля Мунгуя

"Площад Славейков"