Полският Конституционен съд одобри окончателно законопроект, който може да бъде използван за забрана на определени демонстрации и е част от по-суровите мерки срещу опонентите на дясното правителство, предаде Ройтерс.

Изработеният от кабинета законопроект за свободата на събиранията дава на държавните представители правомощията да забраняват контрадемонстрации, които се провеждат на 100 метра от митинг, който според властите е от национално значение. Такива са например проявите по повод исторически годишнини.

Критиците твърдят, че законът може да бъде използван за ограничаване на нежелани от правителството протести. То вече бе обвинено от Еврокомисията, че подкопава върховенството на закона и демокрацията в Полша.

Националистически настроената партия "Право и справедливост" (ПиС) вече прокара няколко закона, според които на съдилищата ще бъде по-трудно да оспорват новото законодателство. Тези мерки бяха критикувани от ЕС и западните съюзници на Варшава.

Според сегашните разпоредби за демонстрациите в Полша местните власти дават предимство на организацията, първа подала заявка за организиране на митинг или протест.

Срещу ПиС имаше големи протести миналата година заради смяната на конституционните съдии и плановете (по-късно изоставени) за забрана на абортите.

Последното решение задължава президента Анджей Дуда - близък съюзник на ПиС, да подпише законопроекта и така той да стане закон. Дуда в началото отказа и го изпрати в КС.

Назначеният от ПиС съдия Мариуш Мушински обяви решението пред празна зала по видеовръзка. Съдът бе забранил присъствието на медиите.

За митингите, за които се смята, че са от национално значение, магистратът каза следното:

"Те позволяват да бъдат показани някои социално важни ценности и ги превръщат в субект на обществен дебат."

Опозицията обаче осъди решението като незаконно и изрази безпокойство от състава на Конституционния съд.

Съдиите, назначени от ПиС, отстраниха от вземането на решението трима свои колеги, назначени от предишното правителство. Това стана слeд оплакване на пръвосъдния министър и главен прокурор Збигнев Жобро. Очакваше се тримата магистрати да гласуват против законопроекта.

Друг съдия, назначен от предишния кабинет - Станислав Биернат, бе пратен в принудителен отпуск от назначената от ПиС председателка на трибунала Юлия Пжилембска. Тя се обоснова, че Биернат е натрупал много неизползвани почивни дни.

Така само 11 от общо 15 съдии решаваха за законопроекта. Той мина с подкрепата на 7 магистрати - всичките назначени от ПиС.

Противопоставиха се четирима. Трима от тези съдии са назначени от предишното правителство.

"Днешните процедури са нарушение на правото на честен процес", заяви Михал Шчерба - депутат от най-голямата опозиционна партия "Гражданска платформа" (ГП).

Съдия Пжилембска заяви на пресконференция, че съставът на съда е напълно законен.