Европейските санкции срещу Русия вредят на България, която трябва да подобри връзките си с Москва и да защити интересите си в рамките на ЕС. Това казва лидерът на БСП Корнелия Нинова в интервю пред "Ройтерс".

Агенцията съобщава, че Нинова е поела властта в бившата комунистическа партия миналата година. А популярността на партията се е удвоила до почти 30%, след като приятелски настроения към Русия Румен Радев, подкрепен от БСП, спечели президентските избори. "Ройтерс" изтъква, че БСП е ключов участник на парламентарния вот и е с изравнени позиции с дясно-центристката партия ГЕРБ, която е по-малко критична към европейската позиция спрямо Русия. Резултатите са непридвидими, като се очаква правителството отново да бъде съставено от нестабилна коалиция.

"Ройтерс" пише още, че България е била най-верният сателит на СССР през Студената война. А днес продължава да бъде популярна ваканционна дестинация за много руснаци, които дори имат собственост по крайбрежието на Черно море. Посочва се, че България е почти изцяло зависима от Москва по отношение на енергините доставки, а много българи имат силен афинитет към Русия, с която споделят кирилицата и православното християнство.

Нинова повтаря пред агенцията някои от основните акценти в предизборната програма на БСП: по-голяма роля на държавата в икономиката, по-тесни връзки с Москва и др. Тя изтъква, че понасяме загуби от санкциите за Русия в икономиката, земеделието, туризма.

"Ние сме твърдо "за" европейското членство и бъдеще на България. Очакваме обаче същото към България. Не приемаме двойни стандарти, Европа на две скорости и различно отношение", казва лидерът на БСП.

"Ройтерс" съобщава още, че партията на Нинова планира да създаде държавен фонд от 500 милиона лева за поощряване на индустрията и повишаване на доходите в най-бедната страна от ЕС. БСП обещава да увеличи пенсиите средно с по 20-30 процента. Тези планове ще се финансират от икономически растеж и, по думите на Нинова, "драстична борба срещу паралелната държава", която според нея лишава данъкоплатците от около 10 милиарда лева годишно.