"Бойко Борисов е в безизходица по случая с Елена Йончева. Най-добре още сега да се извини, да не чака решението на съда", това предложи журналистът Иван Гарелов в предаването "Тази събота" по бТВ. 

През седмицата, след като в тв интервю той защити позицията на Йончева в спора ѝ с Бойко Борисов, Гарелов беше освободен като медиен съветник на служебното правителство.

Сега той обяви, че изпитва облекчение от това решение, но и горчивина. "Но отдавна не съм се радвал на такава колегиална подкрепа, както сега. И това е много важно за мен", каза още Гарелов.

Самият служебен премиер го поканил за медиен съветник, "обади ми се лично". Как станало подавеното на оставката? Огнян Герджиков го попитал: "Искаш ли да си подадеш оставката". Гарелов отговорил: "Не, по-добре да ме уволниш, за да са ясни мотивите". Оставката била съгласувана с президента Румен Радев.

Уволнението дошло след есемес от бившия премиер Бойко Борисов до Герджиков, чийто смисъл, по думите на Гарелов, бил: "Твоето правителство е против мен".

Гарелов обясни:"Не съм се замислял дори и за миг, че нарушавам някакво предизборно правило, беше за съдбата на един журналист. Може би казах някои мои мисли за Бойко Борисов. Но дори и да му бях съветник, пак същото щях да кажа".

И обобщи: "В България демокрацията е заместена от фалшива демокрация, правилата са заменени от лоши намерения".

 
Според него Борисов вече е загубил спора с Елена Йончева. От БНТ вече ясно били казали, че не са плащали на Елена Йончева. За свидетелствата на бившия оператор на Йончева Иван Обрейков и на продуцента Александър Методиев пред Клуб Z, че БНТ е плащала за филмите на Йончева през периода 1994-95 г. като парите са минавали през продуцентската фирма на Методиев, Гарелов не си спомни и беше лаконичен: "Става дума за друг период. За другия период не мога да знам подробности". 
 
Той обясни, че това, което е чувал е, че 2-та млн.долара, за които заговори Бойко Борисов, са дадени в Сомалия. "България е превела тези пари на Франция, но не българското разузване на френското, това е изключено (за пленена българка, която тогава работи за френска благотворителна мисия -б.р.), но никоя държава не признава публично, че е дала пари. По това време Елена Йончева е там и снима филма за сомалийските пирати. Това е, друга връзка няма", каза Гарелов.
 
По въпроса дали Йончева е работила за разузнаването, Гарелов каза: "Питах я и аз - не е работила за разузнаването".
"Контактите между разузнаванията са били на официално равнище. Френската страна сама е осъществила операцията", добави той.
 
Според него бившият премиер Борисов се оплел, разбрал, че следата за БНТ е  затворена, после заговорил за милионите.
 
"Бойко Борисов разбра ,че е допуснал грешка като с Ирина Бокова и нещата взеха да се размиват", смята Гарелов.
 
След като призова Борисов да се извини, журналистът даже отиде по-далече и се впусна в политически прогнози. Според него най-добре било Борисов да се оттгели и да стане нещо като почетен председател на ГЕРБ и така да освободи "политическото пространство от тежащо присъствие", пречещо на обединението и широка коалиция.