Лидерът на "Да, България!" Христо Иванов и председателят на предизборния щаб на Движението Антоанета Цонева призоваха днес гражданите на Велико Търново да станат застъпници в изборния ден. 

"В пеевските медии ни наричат "Дай, България!,но на мен почна да ми харесва - аз си го чета: "Дай за България!", и едно от нещата, които искаме да вложим в това, е кампанията ни за застъпници. Да дадете един ден за българската демокрация. Така че давай, България, давайте застъпници", призова Христо Иванов.

Предлагаме работа от сутрин до здрач, без пари, доброволно, и от "Да, България!" не предлагаме пари за това, но вие ще дадете своето време и принос за българската демокрация, добави той.

"Аз съм го правил много пъти - при миньорите в царството на Ковачки, в циганските махали, но трябва да ви кажа, че дори тези, които си продават гласовете, дори хората, които са докарани като стада, в момента, в който гласуват, очакват по-добро бъдеще. Това е колективен портрет на България и е много красива гледка, направете си този подарък, ще дадете своето време за българската демокрация, няма да важи сталинската рецепта, че който брои, той печели изборите, защото вие ще броите. И никога няма да съжалявате за това!", заяви Христо Иванов.

Той обясни, че ще има обучение за застъпници и кол център, към който всеки ще може да се обърне в случай че има въпрос или възникне проблем.

"Ангажирането на застъпници в изборния процес е най-високата гаранция за неговата честност, заяви Антоанета Цонева. Искаме да опазим резултата не само на "Да, България!", но и на всички български граждани, които гласуват. Така че давай, България, давайте застъпници", призова Цонева, която е водач на листите на коалиция "Движение Да България" във Варна и в 23-ти МИР в София.

На срещата Христо Иванов припомни каузите, които "Да, България!" защитава: съдебна реформа, реформа на регулаторите, реално електронно управление, което ще намали с минимум 60% административната тежест, и ефективна европейска политика, която да задържи България в сърцето на Европейския съюз.

Лидерът на "Да, България!" предупреди, че в последната седмица преди изборите ще бъде още по-тежка предвид очаквани атаки.

"Затова и квиченето от кочината ще е още по-силно - виждате какъв ужас ги обхваща при посещението на румънската прокурорка Лаура Кьовеши", посочи той.

Но, ако направим антикорупционна прокуратура по румънски образец, и Бойко Борисов, Сотир Цацаров, Корнелия Нинова ще определят прокурорите в нея, все едно, че нищо не е направено, каза Христо Иванов.

"Контролирането на главния прокурор трябва да стане през специална парламентарна комисия, която да бъде направена. Знаете ли защо никой не иска да задава специални въпроси към Цацаров - защото и той има въпроси към тях. Цялата логика на конструкцията досега е почивала на едно нещо - всички са участвали в пазаренето на порциите. В момента, в който се появят едни хора като нас, които влизат в тази игра не през обичайните партийни канали, влизат необвързани, те ще бъдат голямата промяна, дори и да са десет души, защото няма да мълчат, просто ще развалят сделките - отбеляза Христо Иванов. - Това е моят човешки материал, с който аз се явявам пред вас и търся подкрепа".

"Милички, върнете вашите връстници в България. Не ги ли върнете, няма да има България. Малкият ми син - военен фелдшер, 23 години, хвърля касети в Гърция. Внучката ми, която е отличник в университета, е детска учителка в Норвегия. Ще гласувам за вас, само защото има България, вземайте си държавата България, върнете ми Отечество България", заяви гражданин от Велико Търново, дошъл на срещата.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ