Добре ли спите? Или често страдате от безсъние? Ето няколко факта, които може би не знаете, но ще ви помогнат в бъдеще да почивате пълноценно нощем, пише Medportal.

1. Случва се на всеки

От безсъние редовно страдат около 35-40 на сто от хората на Земята. А поне веднъж в живота си не е могъл да заспи нощем абсолютно всеки човек на планетата.

2. Основна причина - стрес

Основната причина за безсънието е стресът. Другите най-разпространени поводи да се въртите в леглото са jet lag – промяна на режима заради смяната на часовите пояси при пътуване, нарушение на обичайния ритъм за труд и почивка, някои неврологични заболявания.

3. Алкохолът не помага

Едно от нещата, които може би не знаем, е, че алкохолът не само не помага да заспим вечер, но дори ни пречи. Причината е, че той намалява продължителността на стадия на дълбокия сън и на практика ни спира да си починем както трябва нощем.

4. Сменете кревата

Ако често се събуждате на дивана в къщата на приятел или в хотелска стая, това означава, че просто ненавиждате собствената си спалня и имате отрицателен рефлекс към нея. За да промените това, пренаредете апартамента си, купете си ново легло.

5. Спортът не пречи

Много хора страдат от заблудата, че вечер не бива да се спортува, защото пречи на съня. Всъщност не е така, умората от натоварването помага да заспим по-лесно. Единственото условие е да спортувате поне половин час преди да си легнете.

6. Без кафе и цигара

И, разбира се, има някои неща, които в никакъв случай не трябва да правите преди да се озовете в леглото, ако искате да си починете през нощта. На първо място това е да пиете алкохол и напитки с кофеин. На второ – да пушите. И на трето – да мислите за нерешените си проблеми.

7. Какво помага?

В същото време има неща, които много помагат на успешното заспиване. Ето и кои са те: разходете се, мислете за нещо приятно, вземете си вана, правете секс.