Ръководителите на 35 колежа в Оксфорд се обърнаха към членовете на британския парламент и властите във Великобритания с изрично настояване - гражданите на ЕС, които живеят и работят на Острова, да могат да останат и след "Брекзит". Причината - въпреки че излизането на британците от ЕС още е в първата си фаза след референдума, вече се забелязва отлив от академичните среди. 

Водачите на най-стария университет във Великобритания пледират депутатите и управляващата Консервативна партия да ги чуят и предупреждават, че ако европейците напуснат страната, реномираното учебно заведение и научната му работа ще "претърпят огромна щета", защото ще загубят лектори, учени и асистенти, съобщава "Таймс". Притеснените ръководители на колежи в Оксфорд добавят, че щетите ще засегнат не само "Оксфорд", но ще има отглас в цяла Великобритания. 

В писмо до "Таймс", подписано от Люис Ричардсън - вицеректор на "Оксфорд", както и от деканите на всички департаменти с изключение на 3 от тях, те твърдят, че индикациите, идващи от министрите на Тереза Мей, че европейците, които вече са се установили в Обединеното кралство ще могат да останат, са недостатъчни.

“Нашите европейски колеги не се чувстват сигурни при правителство, което им казва, че депортации няма да има, но отказва да запише гаранции за това в закона. Някои от колегите са притеснени, а останалите дори вече правят своите планове да напуснат Великобритания", пише в писмото. 

През изминалата седмица Камарата на лордовете отхвърли идеята на Лейбъристите в законопроекта, който дава картбланш на Тереза Мей да стартира чл. 50 от Лисабонския договор - тоест да стартира "Брекзит", да се запише, че европейците ще бъдат защитени.

Писмото продължава с думите:

"Много от работещите в университета не знаят дали отсъствието им от страната, например, няма да проработи против тях. Други нямат представа дали дългото им пребиваване и работа във Великобритания ще позволи и на децата им да останат във Великобритания".

Властите във Великобритания обаче засега са категорични само в едно - докато текат преговорите с ЕС за "Брекзит" европейските граждани няма да бъдат засегнати. Но бъдещето им след това ще зависи и от начина, по който европейските страни ще третират британците, които живеят в рамките на Съюза.