Легендата на рокендрола Чък Бери бе открит мъртъв, съобщи полицията в Мисури, цитирана от Би Би Си.

"Получихме сигнал за безпомощен човек. Когато отидохме наистина мъжът беше безжизнен и нищо не можехме да направим За нещастие 90-годишният човек не можеше да бъде върнат към живота и бе обявен за мъртъв. Оказа се, че това е Чарлз Едуард Андерсън Бери, известен като Чък Бери", пише на страницата във фейсбук полицията.

Кончината на американската роклегенда Чък Бери опечали много световни звезди.

"Това е може би най-влиятелния човек в рокендрола", коментира Хю Люис.

„Неговите текстове сияеха над всички останали и представляваха "американската мечта" в друга светлина. Чък, ти беше изключителен и твоята музика винаги ще бъде вътре в нас", написа Мик Джагър в туитър.

„Почивай в мир и любов, Чък Бери, мистър рокендрол“, сподели Ринго Стар, барабанистът на „Бийтълс“.

„Отиде си Чък Бери. Това разби сърцето ми, но 90 години не са зле за рокендрола. „Джони Би Гуд“ навеки“, е съболезнованието на писателя Стивън Кинг. „Джони Би Гуд“ е заглавието на композиция на Чък Бери.

„Сърцето ми се къса от новината за смъртта на Чък Бери. Той безспорно бе кралят“, написа музикантът Слаш в „Инстаграм“. Брус Спрингстийн го нарече „най-великият китарист и рокендрол музикант от живялите някога“. Певецът Лени Кравиц публикува на страницата в „Инстаграм“ снимка на младия Бери, като написа следния текст: „Да живее Чък Бери! Никой от нас нямаше да е тук без теб!“

Легендарният американски музикант, наричан често бащата на рока, почина в събота на 90-годишна възраст. Той загуби съзнание в дома си, но точната причина засега не се посочва. Според списание „Ролинг стоун" песента му "Johnny B. Goode", която е спомената от Стивън Кинг, е най-добрата китарена композиция за всички времена. Чък Бери бе носител на престижната музикална награда „Грами“ за особен принос в музиката и развитието на звукозаписната индустрия.