Независимият кандидат-президент на Франция Еманюел Макрон обеща връщане на военната служба за младите, съобщи Bloomberg.

Основният конкурент на Марин льо Пен, за който се твърди, че ще победи на балотаж срещу националистката, заяви готовност за обичайно евроскептична политика.

"Искам всеки френски младеж да има възможността да изпита, дори и за кратко, военният живот. Това е голям проект за обществото, за гражданството, чиято цел е да направи демокрацията по-обединена и да увеличи нашата колективна издръжливост," каза кандидат-президентът.

За разлика от други предложения обаче, като на българските Обединени патриоти, които искат 6 месеца казарма, Макрон предлага кратка програма - само месец ускорена подготовка. Това е много по-близко до реалната базова подготовка на военните в различни държави по света.

Франция отмени казармата си преди над 20 години.

Службата ще трябва да бъде завършена три години след като човек навърши пълнолетие, и ще бъде задължителна както за мъжете, така и за жените. Според изчисленията, през службата ще минават средно по 600 000 души годишно. В началото ще тярябва да се вложат между 15 и 20 милиарда евро, а годишната сума за поддръжка ще струва между 2 и 3 милиарда евро, обясни Макрон.

Той обеща да модернизира и френския ядрен арсенал, ако бъде избран, като запази както подводниците, така и платформите за изстрелване във въздуха.