Очевидно е, че българските служби разполагат с достатъчно данни за намеса на Турция в изборите ни, и думите на президента Радев са премерени, отбеляза неговият предшественик Росен Плевнелиев в ефира на бТВ тази сутрин

Той обаче добави:

"Тук не става въпрос само за Турция, тук става въпрос и за Русия, и аз се надявам българският президент да посочи и натам. Има български партии, финансирани от Турция, но има и финансирани от Русия. Нека се посочи ясно, че финансиране на български партии отвън е незаконно."

Плевнелиев заяви, че е "абсолютно убеден" в това, че Русия финансира наши партии, като отбеляза, че като действащ президент е завеждал не един доклад и е представял данни за работа на български политици с руски НПО-та, адвокатски организации и други.

"В момента, в който осъзнаваме, че Турция се меси, нека осъзнаем, че и други държави го правят. Тук ще спомена и Македония", каза още бившият държавен глава.

Той коментира и турския президент Ердоган, като каза, че агресивната му политика за референдума е логична, но не и допустима:

"Ердоган осъзнава много добре, че ако загуби този референдум, неговото бъдеще е крайно неясно и в никакъв случай не е позитивно."

Според него една потенциална визита на руският президент Путин, за която Радев говори, трябва да бъде добре подготвена.

"Президентът Путин и Русия се опитват по всякакъв начин да дестабилизират Европейският съюз", отбеляза той.

И добави, че с такава позиция наскоро е излязъл председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск, зад която са се обединили всички в Европа, "надявам се, и Радев".

"Всяко едно посещение на Путин в една или друга държава в момента е доста проблемно. След посещението му в Унгария имаше огромна негативна реакция в ЕС. Но в крайна сметка България трябва да прецени плюсовете и минусите. Аз очаквам от президента и екипа му в месеците на подготовка да работят единствено и само за единение", каза още Плевнелиев.

Бившият президент заяви, че все още много го притесняват три позиции на наследника му - позицията за окупацията на Крим, в който според Радев "се вее руски флаг", твърдението, че санкциите срещу Русия не работят, и това, че позволява основна тема да е "криворазбраният патриотизъм и национализъм", а не диалогът за справедливостта.

Плевнелиев коментира и скандалът със София Техпарк, като защити твърдо компаниите, "с които се гордеем".

"Виждаме много ясно спор между ръководството на София Техпарк и една българска компания, с която се гордеем. Не върви да налага глоби Техпаркът на първия си голям наемодател. Това не са тухли и керемиди, а една иновационна екосистема. Очевидно в момента има проблеми с реализацията, неслучайно Министерство на икономиката е взело своите мерки. Те трябва да се отворят към всички потенциални наемодатели и инвеститори и трябва да го направят по най-прозрачния начин."

Той заяви, че все още няма намерение да се връща в политиката, но не изключва този вариант:

"Аз съм тук, за да служа на моя народ.  Ако мога да служа, ще го направя. Оставам активен гражданин, следя внимателно какво се случва. Млад съм, здрав съм, амбициозен съм. Сега нямам такива амбиции - за втори мандат, но това не означава, че няма да имам по принцип."

За финал Плевнелиев отправи призив към всички кандидат-депутати и партии за вота:

"Моля ви, имате 10 дни. Всеки един от вас е кандидат за депутат. Обяснете как всеки един от вас ще даде решение за повече справедливост. Мирът се гради от патриоти, не от националисти. Той се базира на правила и на ценности. Проведете дебат не за поредния скандал, а за ценности и институции, които да гарантират мира."