“Да, България!” поиска днес от Централната избирателна комисия (ЦИК) да предотврати поредно нарушение на правилата на предизборната кампания от страна на в. “Телеграф”, като спре планираната за 20 март (понеделник) 2017 г.  нова безплатна книга със заглавие “Маските на задкулисието”.

Правният екип на “Движение Да България” внесе днес в ЦИК сигнал, с който сезира Комисията с молба за бързи действия предвид рекламата, публикувана на 18 март 2017 г. на последните страници на в. “Политика” и в. “Телеграф” за новата “книга”.

Припомняме ви, че на 13 март 2017 г. в. “Телеграф” безплатно разпространи книга със заглавие „Крадци на демокрация. Те ограбиха България!“. След жалба от страна на “Да, България!”, на 15 март 2017 г. Централната избирателна комисия постанови да спре разпространението на книгата и установи нарушение на правилата за предизборна агитация (чл. 183, ал. 4 от Изборния кодекс), извършено от управителя на “Телеграф” ЕООД Александър Георгиев.

Към момента на постановяване на решението обаче книгата вече беше разпространена в цяла България. Така, въпреки че ЦИК се опита да ограничи нарушението на изборните правила, то беше осъществено в пълна степен.  Затова сега “Да, България!” настоява ЦИК да се произнесе, преди втората “книга” да е разпространена.

От рекламата на новото издание и снимката на корицата му става ясно, че това е поредната кафява акция на медиите, свързани с кандидата за народен представител на ДПС Делян Пеевски. Рекламата съдържа изображение на лицето на Христо Иванов, председател на “Да, България!” - като маска, а над него е заглавието: “Маските на задкулисието”. В унисон с пропагандните цели на “изданието” е добавен рекламен слоган: “Партии на мафията напират към властта”. На корицата присъства и лицето на друг кандидат за депутат, а именно Радан Кънев, чието добро име книгата също има за цел да опетни, пише в сигнала на “Да, България!”.

Една от каузите, заявени от “Да, България!”, е да гарантира плурализъм и свобода на медиите от политически и корпоративни зависимости. Една от целите в нашата програма е оздравяването на медийната среда чрез осветляване на собствеността на медиите и това ще бъде сред първите задачи на Движението в следващия парламент. 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ