Социалдемократически правителствени и държавни лидери от девет страни от ЕС подкрепиха кандидатурата на бившия премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия (ЕК), като в замяна техен човек ще наследи Херман ван Ромпьой като президент на съюза, предаде Франс прес.

Решението било взето на неофициална среща в Париж, в която участвали френският президент Франсоа Оланд, австрийският премиер Вернер Файман, белгийският Елио ди Рупо, датската министър-председателка Хеле Торнинг-Шмид, италианският премиер Матео Ренци, румънският Виктор Понта, словашкият Роберт Фицо, чешкият Бохуслав Соботка и малтийският Джоузеф Мускат.

След разговорите Франсоа Оланд съобщил, че решението да бъде подкрепен консерватор за най-високия пост в Еврокомисията трябва да бъде балансирано от номинация на социалдемократ за наследник за председател на Европейския съвет.

За поста били обсъждани датската министър-председателка Хеле Торнинг-Шмит, бившият италиански премиер Енрико Лета и бившият френски премиер Жан-Марк Еро, съобщава БТА.

За да бъде официално номиниран за председател на Еврокомисията, Юнкер трябва да получи подкрепата на мнозинството от държавните и правителствени ръководители на срещата им на върха следващата седмица и поне 376 гласа в Европейския парламент.

Зад номинацията му стои Европейската народна партия, но британският премиер Дейвид Камерън е твърдо против.

"Съгласихме се социалдемократите да приемат, че Европейската народна партия е спечелила европейските избори и Жан-Клод Юнкер ще стане председател на Европейската комисия", каза германският вицеканцлер Зигмар Габриел, цитиран от немската агенция ДПА.