10 пъти повече устройства за виртуална и допълнена реалност ще се продават до 2021 г, сочи доклад на анализаторите от IDC. 

Ключово е производителите да предложат по-ниски цени, разнообразие от устройства и по-широки възможности за използване. Ако миналата година са се продавали 10,1 млн. броя, то до 2016 г те ще са 99,4 млн.

Засега този тип хардуер е в ранна експериментална фаза, освен за гейм-индустрията. Скоро обаче ще се пренесе в корпоративната среда като инструмент за повишаване на продуктивността, смятат анализаторите.

Вече има експериментални проекти в сфери като производство, дизайн, медицина, транспорт и търговия на дребно. Несъмнено ще има бум в развлеченията.

Устройствата за допълнена реалност имат по-малък дял, но скоро ще започнат да носят повече приходи - до 48,7 млрд. долара през 2021 г.... от 209 милиона долара миналата година. По-малко ще се увеличат VR устройствата . от 2,1 до 18 млрд. долара.

Засега евтините VR решения (малкото под и около 100 долара) не са на ниво, и не е ясно дали те няма да забавят технологията. И поевтиняването на по-качествените, които сега достигат до 1000 долара.