"В момента ти използваш нацистки методи."

Така турският президент Реджеп Ердоган се обърна към германската канцлерка Ангела Меркел в телевизионно обръщение. Причината за острите думи е митинг на забранената в турция Кюрдска работническа партия ПКК във Франкфурт вчера, на който присъстваха между 9000 и 30 000 кюрди (според различни източници) срещу Ердоган и референдума в Турция, който ще му даде още правомощия.

Пред немските власти демонстрацията бе представена основно като празнуване на кюрдската Нова година - "Невруз". 

 

В комбинация с множеството забрани върху митинги в подкрепа на Ердоган това явно разгневи турският държавен глава. Наскоро той нарече и холандците "нацистки остатъци".

Междувременно снощи германският посланик в Анкара е бил привикан в турското външно министерство във връзка с митинга. Говорителя на Ердоган Абдуллах Калън съобщи по СиЕнЕн-Тюрк, че Турция е осъдила силно действията на германските власти. Той добави, че не е възможно германските власти да твърдят, че срещите на законно избраните турски представители с техните сънародници са "опасни", докато същевременно разглеждат "терористите" като легитимни действащи лица.