БСП и Корнелия Нинова се изгавриха поредна неделя чрез официално съобщение, в което се казва:

"Демокрацията ни отне много. Отне ни здравеопазването, образованието, сигурността, но ни даде свободата да мислим, да имаме мнение и да се борим за правата си".

Това е казано в Стара Загора - градът, в който започна упадъкът на БСП! Стара Загора е стратегическа за българската енергетика област, която дълго време бе владяна от безродна квази-червена клика източваща всичко - от бюджета за осветление, през транспорта на града до енергийните дружества. През 2011 г. ГЕРБ номинира млад кандидат за кмет - Живко Тодоров - и хората го избраха. Счупените социалистически автобуси и тролеи бяха заменени с чисто нови със сертификат Евро 6.

Това стана благодарение на добро управление и на солидарността на ЕС, с който г-жа Нинова иска да се бори. За 6 години, в които БСП е опозиция, Стара Загора се превърна в пример за успех - в добре управляван град, в който хората живеят добре, гордеят се с кмета си и с постиженията на демокрацията. Стара Загора, където г-жа Нинова нахока демокрацията, е пример какво постига една политическа общност, когато БСП е в опозиция.

Демокрацията не ни е отнемала нищо! Не е отнела и на Корнелия Нинова. Обратно, дала й е шанс на 20 и няколко години да стане директор на "Техноимпекс" и председател на борда на директорите на "Техноимпортекспорт". Въпросът с шансовете, които дава и взима демокрацията,е важен. Тъжната истина е, че нагаждачите успяват във всяка система, а у нас протежетата на комунистическата номенклатура получават повече шансове от нормалните хора. Демокрацията даде шансове и на нормалните хора. Без нея навсякъде щяха да управляват само "Корнелии Нинови" типажи.

Да пазим демокрацията означава на всеки избор да не допускаме реставрация. Означава постепенно да променяме средата около нас. Така, докато БСП се промени или се превърне в спомен, който децата изучават в часовете по история.

 

Препечатваме коментара на политолога Димитър Аврамов от профила му във Фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на редакцията.