Зависи ли от ГЕРБ  дали  и  България корумпирани ще влязат в затвора? 

"Не, не зависи от нас. От нас зависи да правим законите, от прокурорите и съдиите зависи това", отговори лидерът на партията Бойко Борисов в ефира на бТВ днес.

Заедно с него бе бившият вицепремиер Томислав Дончев, който допълни, че има много стъпки, които трябва да се направят, за да работи съдебната ни система по-добре.

"Проблем за мен е, когато съдебната реформа стане идеологическо клише", отбеляза той.

Борисов обаче обясни подробно за антикорупционния орган, който ГЕРБ планират, но който всъщност не събра подкрепа в последните дни на предишния парламент и бе блокиран общо два пъти от партньори в коалицията ГЕРБ-РБ-ПФ:

"Този, който има охолен живот, къща, кола, комисията тръгва отзад напред - докажете сега откъде тази пара е заявена. То ще е един орган, изцяло независим от премиер и прокурор"

Той обърна внимание и на друга идея:

"И още нещо - искаме тримата големи (върховни съдии, бел.ред.) да идат на три месеца, искаме своите депутати да ги викнат и да им правят отчет."

Първата част от разговора в "120 минути" обаче беше концентрирана в предизборните скандали на ГЕРБ - сблъсъците на Борисов с Елена Йончева от БСП, Корнелия Нинова, Иван Гарелов...

"В тази кампания достатъчно внимание й обърнахме, тя се е засилила да се видим в съда, там ще кажа каквото трябва", обясни той за спора си с Йончева и обясни, че казусите са два - от една страна дали е имало "схеми" за индиректно получаване на пари през БНТ, както хора, работили с нея споделиха, и второ 2-те милиона лева, които България според него е изхарчила заради Йончева след мандата на Сергей Станишев.

За твърдението на Иван Гарелов, който бе уволнен миналата седмица като медиен съветник на служебното правителство и заяви, че това е станало след СМС от Борисов към премиера Герджиков, той каза:

"26-ти ще мине, на 27-ми трябва да обединим народа, да направим стабилно управление. Сега дали пише смс, дали не пише - жълтения. Не, не съм пращал, не ме интересува, не се занимавам с такива неща. Какъв е Гарелов? 74-годишен бивш агент на Държавна сигурност, на него ли да му обръщаме внимание? На българските пенсионери искам да кажа, че от Еврофондовете можем да плащаме повече на бабите и дядовците, които отглеждат дете. За Турция мога да говоря..."

Бившият премиер се ядоса и заради твърденията на Нинова, че служебният кабинет бил на ГЕРБ и той можел да назначава или уволнява хора със СМС.

"Защо не върнат главния секретар? Защо не върнат всички уволнени? Искате ли, сега ще си взема телефона, ще напишем един СМС на г-н Герджиков и вижте дали ще ги върне?", каза Борисов, визирайки множеството началници в държавни институции, които служебният премиер уволни.

По въпросът за намесата на Турция в изборите ни Борисов подкрепи напълно реакцията на президента Радев:

"Много добре го каза Радев в петък - дипломатично, внимателно, добросъседско", а своят евентуален коментар към Ердоган представи така: "Колега, нямаш работа по тези теми в България."

Според него за момента Ердоган обаче спазва всички условия за охрана на границата и възпиране на бежанския поток.

Борисов коментира и слуховете за евентуална коалиция на ГЕРБ с ДПС и ДОСТ:

"БСП и Лютви Местан се целуваха на Орлов мост. Това не го ли виждаха преди две години, когато им казаха, че ще стане така? Аз с ДПС и с ДОСТ колациия не правя, не съм правил и няма да правя. Когато попитат г-жа Нинова, тя казва, че щяла да пита нейния електорат. Тя как ще пита нейният електорат? Колко пъти тя увърта за ДПС? Кой ще брои как нейните симпатизанти ще й кажт как ще стане кооалиция, кой ще й е екиппа, кои ще са й министрите."

В тази част на разговора той се сопна и на водещия Светослав Иванов, който го попита за тезата му преди години, че почетният председател на ДПС е поръчал убийството му:

"Защо подбирате точно това, което е изгодно на Нинова и на ДПС? Говорим за писмото на Доган, БСП с кого ще прави коалиция, и отново ме пращате с години назад. Колко неясно казах - не правим коалиция с ДОСТ и ДПС"

Иванов поиска от Дончев да коментира и снимките, които сподели преди дни в социалните мрежи - как чете новият месечник за карикатури "Прас-прес".

"Признавам, че не можа да ме разсмее, но ще видим и следващия брой", отбеляза Дончев, който явно се смее на нещо друго на снимките.

Борисов не остави повече от реплика на заместника си:

"Прекаляват, пак казвам… но и това е хубавото на карикатурата, на критиката. Прави ми впечатление, че почти всеки ден присъстваме, други някакси ги заобикалят, които са им по-близки."