Нито един кандидат не е подал документи за председател на Софийския районен съд (СРС) до днес, когато изтича крайният срок. Това пише "Дневник", позовавайки се на свои източници, като напомня, че така следва да бъде открита нова процедура. 

СРС от любимец на Висшия съдебен съвет рязко се превърна в обект на непрекъснати проверки, несъобразяване с волята на общото събрание и други показно наказателни мерки, след като през декември съдии и служители излязоха на протест. Съветът съвсем ясно даде да се разбере, че ще изхвърля всеки административен ръководител, който дръзне да афишира недоволство с политиката на мнозинството, като например да вкара като извънредна точка мълниеносното приемане на оставката на предишния шеф Методи Лалов и заместниците му.

Тогава - седмица след като в медиите се появи информация, че ще стане именно това - мнозинството от 8 души в съдийската колегия на ВСС внесе предложение и.д. шеф да стане Стефан Милев. Той е доскорошен говорител на Софийската районна прокуратура, със стаж едва 6 месеца като съдия, и то в СГС.

За илюстрация - СРС е толкова голям и сложен за управление, че при напускането си предишният шеф Методи Лалов заяви на кадровиците, че им оставя "потъващия кораб".

При изненадващия (според мнозина) избор на Стефан Милев се стигна до комични ситуации: например да го питат с какъв екип ще работи, като никога не е бил част от този съд, и той да признае, че вече е говорил с хора от СРС за свои заместници... Това обаче - след като беше заявил, че току-що се връща от чужбина и е изненадан от номинацията на "здравите сили" за поста.

Така обаче Милев остава начело на съда, докато някой ден евентуално се избере титуляр.

Подобна ситуация имаше със САС, където години наред управляваше като "времнно изпълняващ длъжността" - вр.и.д., съдия Стефан Гроздев. Той пък по чиста случайност е бивша номинация на ДПС за член на Висшия съдебен съвет.