Главният прокурор Сотир Цацаров и директорите на специалните служби участваха днес в спешна среща при президента Румен Радев. Официалният повод за заседанието бе организацията на предсрочните парламентарни избори на 26 март т.г.

Според бТВ обаче тема на разговорите са били усложнените отношения с Турция и по-специално принудителните мерки, наложени на трима турски граждани.

В петък стана ясно, че двама турски граждани са експулсирани от България, а на трети беше забранено влизането у нас. ДАНС ги обяви за опасни за националната сигурност. Един от тях беше задържан и експулсиран след петъчната служба в Томбул джамия в Шумен. Той се казва Ибрахим Таранджъ и е главен секретар на Валийството в Одрин.  

"Няма промяна в българската позиция за отношенията с Турция. Страната ни ще продължи да поддържа диалог с Анкара, но определя като недопустимо каквото и да е външно влияние върху изборния процес у нас" - това бе позицията на Външното ни министерство, оповестена в петък.

В срещата при президента участваха шефът на държавна агенция "Разузнаване" ген. Драгомир Димитров, главният прокурор Сотир Цацаров, както и министърът на вътрешните работи Пламен Узунов.

След разговорите те отказаха коментар, а лаконичното съобщение от пресслужбата на държавния глава е:

"Държавният глава Румен Радев проведе на "Дондуков" 2 поредно работно съвещание, в което участваха главният прокурор и ръководителите на службите за сигурност, посветено на провеждането на предсрочните парламентарни избори и на сигурността на страната".

По-рано този месец българското Външно министерство привика турския посланик Сюлейман Гьокче във връзка с изказвания на турски министър на митинг, в подкрепа на една българска партия.

Припомняме, че в края на миналата седмица президентът Румен Радев каза, че намесата на Турция в нашите избори е факт и тази намеса е абсолютно недопустима. Според него България трябва да развива силни добросъседски отношения с Турция.

"България е суверенна държава, член на ЕС и никой няма право да нарушава международните закони, международното право и правилата на ЕС. Искам да призова за повече спокойствие и да не се ескалират емоциите покрай тази намеса. Българските институции и компетентните служби работят активно за пресичане на всеки опит за намеса в нашия изборен процес и в нашите вътрешни дела", каза тогава Радев.

Илияна Йотова

По-рано през деня вицепрезидентката Илияна Йотова заяви, че страната ни е предприела по отношение на Турция няколко стъпки от чисто дипломатически характер, като според нея оттук-нататък много сериозно трябва да бъдат поставени на масата бъдещите отношения с Анкара на европейско ниво, а не всяка страна да се опитва да реши проблема сама за себе си.

Вицепрезидентката коментира, че не е прецедент Турция да бъде канена на среща на върха на ЕС и посочи, че нищо не пречи тя да бъде поканена на следващия Европейски съвет.

Според Йотова процесите са повече от тревожни и ако е необходимо, може да се направи и извънредна среща на Европейския съюз. Йотова каза още, че не помни друго правителство като настоящото служебно, което да е поставено в толкова сложна ситуация при организирането на избори.

На въпрос дали очаква по-активна намеса на Турция в българските избори в сравнение с предишни години, Йотова отговори:

"Мисля, че до този момент турската страна достатъчно категорично се намеси в нашите избори, което предизвика и отговора на българската държава, но пак казвам - отношенията с Турция не могат да бъдат страна по страна, не могат да бъдат стъпка по стъпка. Както виждате, дори Европа се раздели на тема Турция. Затова искаме общоевропейски отговор на тази ситуация. Аз лично не очаквам каквито и да било нови предизвикателства във връзка с изборите след една седмица."