В Пловдив са регистрирани три нови случая на морбили. С такава диагноза са бебе на 7 месеца и две жени, съответно на 20 и 23 години, съобщава Нова тв. Състоянието им е задоволително.

Известно е, че детенцето не е имунизирано, за младите жени – не е ясно.

Пациентите са настанени в Инфекциозната клиника в Пловдив. Там се лекува и болно от морбили 2-годишно дете от квартал „Столипиново”. Установено е, че преди да се разболеят новите трима пациенти не са имали контакт с него. 

Здравната инспекция в Пловдив е разпоредила спешна имунизация срещу заболяването, като джипитата започват да проверяват пациентите си дали са имунизирани.

Типичните признаци на заболяването са висока температура, след това възпаление на очите и лицето, кашлица и хрема, след което обривите "пламват" навсякъде по тялото. 

„Не мога да кажа къде е първият случай и откъде са внесени, но не ни трябва румънска епидемия, ние си имаме вече случаи, които са възникнали в България. Никой от тези болни не е напускал пределите на страната, вирусът на морбили циркулира тук. Сигурно ще се стигне до епидемично покачване на заболеваемостта, но дали ще се стигне до епидемия, не мога да кажа, твърде вероятно е да се случи”, заяви проф. Мариана Стойчева – началник на Инфекциозна клиника в УМБАЛ „Св. Георги”-Пловдив. 

Случаите на морбили са регистрирани на фона на епидемия на болестта в Румъния, където са регистрирани над 3000 случая на заболяването, а жертвите са 17.

Над 30 са случаите, в които заболяването е пренесено в Австрия, Унгария, Франция и Германия.