Властите в САЩ тайно са поискали авиолинии от 13 държави да забраният на пътниците да носят със себе си всякакви електронни или електрически устройства, по-големи от мобилен телефон. Това пише The Guardian, цитиран от агенция "Фокус".

Новата разпоредба е била разпространена в понеделник чрез имейл, който Администрацията за транспортна безопасност на САЩ (TSA) нарече „конфиденциален“.

Изискването забранява носенето в салона на лаптопи, таблети, четци за електронни книги и дори фототехника, по-голяма от мобилен телефон. Всички подобни устройства трябва да бъдат в чекирания багаж.

Сред засегнатите са Саудитските авиолинии и Кралските йордански авиолинии. Пълният списък не е разкрит и на самите компании, попаднали в него.

„Циркулярният“ имейл не представлява публична разпоредба, но се очаква авиокомпаниите да приложат новите правила в срок от 96 часа. Според Кралските йордански авиолинии забраната важи едновременно за полети от и за САЩ.

В понеделник следобед длъжностно лице от американската администрация сподели пред „Ройтерс“, че забраната е предизвикана от „терористична заплаха“ и се очаква да бъде обявена официално във вторник от вътрешното министерство на страната. Служителят добави, че разпоредбата не се отнася за американските авиокомпании.