Американският държавен секретар Рекс Тилърсън смята да отмени срещата си с външните министри на останалите члеки на НАТО през април и ще остане в САЩ за посещението на китайския президент Си Цзинпин, след което ще ходи в Русия.

Това съобщиха официални представители на Вашингтон, цитирани от Ройтерс. Те обявиха програмата на Тилърсън, за която съюзниците на Америка могат да помислят, че има приоритет на Москва за тяхна сметка. Според тях визитата в Русия е насрочена за 12 април.

Дипломат №1 на САЩ смята да пропусне първото си участие в среща на всички външни министри от НАТО на 5 и 6 април в Брюксел. Така той ще може да присъства на очакваните на 6 и 7 април разговори на Доналд Тръмп със Си Цзинпин в имението "Мар-а-Лаго" на президента във Флорида. Това заявиха четирима бивши и настоящи официални представители.

Пропускането на срещата с колегите от НАТО и посещението в Москва рискуват да подхранят схващането, че Тръмп може би поставя на първо място споразуменията на САЩ с великите сили, като оставя да чакат по-малките страни, зависещи от Вашингтон в сферата на сигурността, казаха двама бивши официални служители.

Тръмп неведнъж похвали руския си колега Владимир Путин. А Тилърсън години наред работи с руското правителство като изпълнителен директор на петролния гигант "Ексон мобил" и постави под въпрос санкциите срещу Москва, които според него могат да нанесат щети на американския бизнес. Той получи и орден от Путин.

Говорителка на Държавния департамент заяви, че Тилърсън ще се срещне утре с външните министри на 26 от останалите 27 страни от НАТО - всички без Хърватия. Това ще бъде среща, посветена на плановете за разгром на "Даеш" ("Ислямска държава").

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пристигна вчера във Вашингтон на тридневно посещение. Той трябва да разговаря с шефа на Пентагона Джеймс Матис и да участва в срещите, посветени на борбата с "Даеш".

Рекс Тилърсън разговаря с Путин в Москва през 2013 г.

От Държавния департамент допълниха, че Тилърсън няма да има отделна среща с колегите си, фокусирана върху Северноатлантическия пакт, а ще има с тях разговори за джихадистите.

"След тези консултации и срещи той ще пътува през април за среща на Г-7 в Италия, а след това за срещи в Русия", каза още говорителката.

На срещата на външните министри на НАТО през април САЩ ще бъдат представени от Том Шанън - зам. държавен секретар по политическите дела.

Тилърсън допуска сериозна грешка, смята Елиът Енгел - най-високопоставеният член на Демократическаа партия в Комисията по външни работи в Камарата на представителите.

"Администрацията на Тръмп прави голяма грешка, която ще разтърси доверието в най-сериозния съюз, в който е Америка, и ще подхрани опасенията, че тази администрация е твърде приятелски настроена към Владимир Путин", се казва в писмено изявление на Енгел.

"Не мога да проумея защо администрацията следва този курс, освен ако това не е сигнал за промяна в американската външна политика, която отдалечава страната ни от най-важните институции на западната демокрация и поставя САЩ по-близо до автократичния режим в Кремъл", допълва конгресменът.

Подобно мнение изрази и американски официален представител, пожелал анонимност.

"Това подхранва слуховете, че администрацията на Тръмп заиграва с Русия", каза той.

И допълни:

"Вие не бихте искали да започнете бизнеса си с големите световни автократи. Бихте искали да го започнете с великите демокрации, а НАТО е инструментът за сигурност на трансатлантическата група на великите демокрации."

Всяко посещение в Русия на който и да било висш представител на администрацията на Тръмп може да бъде внимателно следено, след като вчера директорът на ФБР Джеймс Коми потвърди, че то разследва евентуален сговор между руското правителство и предизборния щаб на Тръмп по време на кандидатпрезидентската кампания през 2016 г.

Тръмп вече притесни съюзниците от НАТО, като обяви Алианса за "старомоден" и започна да оказва натиск върху другите членки да изпълнят ангажиментите си да харчат най-малко 2 на сто от своя БВП за отбрана.

Бивш официален представител на САЩ и бивш дипломат от НАТО - и двамата срещу анонимност - заявиха, че Алиансът предложил да промени датите на срещата в Брюксел, за да може Тилърсън да присъства и на нея, и на разговорите със Си Цзинпин. От Държавния департамент обаче отхвърлили идеята.

Според ексдипломата жизненоважно е да има единен фронт срещу Москва. Такава е и целта на създаването на пакта през 1949 г.

"Предвид предизвикателството, което представлява Русия не само за САЩ, но и за Европа, е важно да се ангажираме с този фронт", каза дипломатът.