Руският президент Владимир Путин изрази условна подкрепа за мирния план, предложен от украинския президент Петро Порошенко, съобщи агенция "Фокус".

Путин заяви, че би подкрепил мирен план, който съдържа конкретни стъпки за започване на диалог, предаде БиБиСи. Той посочи, че Киев трябва да преговаря и да се съгласи на компромиси с проруските бойци в източната част на страната, за да бъде планът „реализируем и реалистичен”. Руският лидер каза още, че едноседмичното примирие, обявено от президента Петро Порошенко, не трябва да бъде използвано като „ултиматум”. 

В същото време ОССЕ и ООН подкрепиха мирния план на Порошенко. Президентът на Украйна проведе телефонен разговор с председателстващият Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и президент на Швейцария Дидие Буркхалтер.

„Дидие Буркхалтер изрази подкрепа за мирната инициатива на президента на Украйна за разрешаване на ситуацията в Донецка и Луганска област, в частност решението за прекратяване на огъня за последващо реализиране на обявения от Украйна мирен план”, се казва в съобщението на пресслужбата на украинския президент.
По време на разговора Порошенко предложи на Дидие Буркхалтер да се осигури присъствието на инспектори от специалната мониторингова мисия на ОССЕ на всеки от над стоте блокпоста на територията на страната.
Дидие Буркхалтер покани президента на Украйна да вземе участие в ежегодната конференция на ОССЕ във Виена. Порошенко благодари за поканата, подчертавайки, че това е важна инициатива. "Президентът на Украйна възложи на министъра на външните работи Павло Климкин да вземе участие в събитието”, се казва в съобщение на президентската администрация. 
В друг телефонен разговор с Петро Порошенко генералният секретар на ООН Бан Ки-мун подкрепи мирния му план и се договори с него за формата на новото партньорство между организацията и Украйна. 
Междувременно, сблъсъците в Източна Украйна продължават, има съобщения за шестима ранени граничари при атаки на сепаратистите, които отхвърлят примирието, като обвиняват украинската армия, че нарушава собственото си обещание за прекратяване на огъня.