След няколко упорити настоявания да се обсъди „независимостта” и изобщо поведението на Калин Калпакчиев, днес представляващият ВСС Димитър Узунов оттегли от дневния ред на съдийската колегия точката. Без обяснения.

Узунов беше сред вносителите ѝ.

Темата се повдига от близо месец, с позоваване на публикация в „Монитор” от края на януари, препечатана в "Блиц" и др., в която има снимки на Калин Калпакчиев с Христо Иванов, съдия Мирослава Тодорова, представителя на ЕК в София Юри Тавание и двама от Съюза на съдиите в България - Атанас Атанасов и Весислава Иванова. Без да е ясно откога е фотосът и кое е позорното в него, пише "Де факто".

Осмината вносители на предложението от ВСС не са дали обяснения. Но в "правилните" медии се появи канонада от обвинения за контакти с "политика Иванов" и с дисциплинарно разследваната Тодорова, в чийто дисциплинарен състав е Калпакчиев и не си е направил отвод.

 - Това оттегляне окончателно ли е или до второ нареждане - попита Калин Калпакчиев днес вносителя Узунов.

- На разпит ли съм? Не смятам да отговарям на въпроси, заявявам желанието на всички вносители точката да бъде оттеглена - лаконичен бе Узунов.

„Въпросът, зададен от колегата Калпакчиев, е резонен, доколкото касае негови действия, бездействия… Мисля, че отговор се дължи, обратното означава да стои в неизвестност кога ще бъде обсъждано поведението му и дали ще бъде осъждано”, намеси се и Юлия Ковачева.

„Точката неколкократно беше внасяна - аз имам готовност да коментирам поставения въпрос, макар предложението да не съдържа фактология и теза и единствено да служи за легитимация на една негативна кампания от месеци, която стана част от дневния ред на ВСС - каза Калпакчиев. - Липсата на отговор понякога е по-силна от даването на отговор.

Запазвам си правото в някое от следващите заседания да внеса точката от мое име за разглеждане от ВСС. И членовете на ВСС да имат достойнството да кажат тук публично мнението си,  а не да се крият зад един или друг вносител”, категоричен бе Калин Калпакчиев.

И изрично посочи, че приканва към публични позиции Даниела Костова и Светла Петкова от ВСС, които също са подписали предложението (Костова е от най-мълчаливите гласуващи заедно с мнозинството, б.р.).

„Съдии сте, щом се подписвате, трябва да кажете какво мислите по този въпрос”, прикани той.

Не получи отговор.