Назначеният едва през декември за вътрешен министър Бруно льо Ру подаде оставка от поста си във френското правителство заради медийна и политическа шумотевица, свързана с дъщерите му.

Той заяви, че не е сторил нищо нередно, но подава оставка, за да не пречи скандалът на работата на кабинета.

По-рано той бе привикан на среща с премиера Бернар Казньов след разкритията, че е наел непълнолетните си дъщери на летен стаж в парламента, докато е бил депутат, предаде Ройтерс.

Наемането на роднини от страна на политици стана една от най-горещите теми в предизборната борба във Франция. Всичко започна с разкритията, че десният кандидат-президент Франсоа Фийон наел за помощници съпругата си Пенелопа и децата си.

В репортаж на сатиричното телевизионното предаване "Котидиен" бе съобщено, че Льо Ру наел двете си дъщери няколко пъти като парламентарни помощнички по време на ученическите им ваканции.

"Дъщерите ми работеха за мене... предимно по време на ваканциите, но никога постоянно", каза Льо Ру, цитиран от "Котидиен".

Преди да стане вътрешен министър, той бе председател на парламентарната група на Социалистическата партия в долната камара на парламента. Той оглави МВР през декември 2016 г., когато предшественикът му Бернар Казньов застана начело на правителството.

От френската финансова прокуратура, която се занимава с такива случаи и която започна разследването на Фийон, все още не са коментирали разкритията за Брюно льо Ру.

Депутатите от Националното събрание имат правото да наемат членове на семействата си като помощници и да им плащат от фондове, от които се ползват всички депутати.

Скандалът с наемането на съпругата и две от децата на Фийон го лишиха от статута на фаворит на президентските избори, които ще се състоят на 23 април и 7 май. Той слезе от първо на трето място в проучванията, след като на 25 януари в. "Канар аншене" разкри как е плащал стотици хиляди евро на жена си Пенелопа, дъщеря си Мари и сина си Шарл.

Фийон заяви, че не е нарушил нито един закон и че се е преборил с вътрешнопартийната съпротива, като е останал кандидат-президент на дясната формация "Републиканците".

Той твърди, че е жертва на "политическо убийство" и пристрастие от страна на правосъдието. Срещу него започна предварително следствие въз основа на публикацията на "Канар аншене", прераснало в официално разследване.

Съюзниците на Фийон съзряха двоен стандарт. По тази причина позицията относно разкритията за Брюно льо Ру ще бъде следена много внимателно.

"Статията за Франсоа Фийон бе публикувана в сряда сутринта и няколко часа по-късно националната финансова прокуратура започна предварително следствие", каза пред телевизия "Франс-2" Брюно Ретейо - един от приближените на кандидат-президента.

"Ще видим как ще се действа сега, ще бъде показателно", допълни той, като имаше предвид разкритията за Льо Ру.