Славка Стоянова (на 12 г., от Чепеларе) и Калин Георгиев (15 г., Смолян) спечелиха златни медали на 50 м ски бягане (класически стил) на Световните зимни игри "Спешъл Олимпикс" за хора с интелектуални затруднения в Австрия.

Така медалите за българската делегация от форума станаха четири - 2 златни, 1 сребърен и 1 бронзов. Финалите за нашите в ски бягането на 100 м ще бъдат на 22 март от 14:00 часа българско време на ски стадиона в Рамсау.

Спортистите ни с интелектуални затруднения редовно се представят силно на зимни форуми. Те донесоха 5 медала от Нагано 2005, 6 от Айдахо 2009 и 12 от Пьончанг 2013.

„Спортът ме вдъхновява, кара ме да се чувставам щастлива. За мен е огромна гордост, че спечелих златен медал за България“, каза Славка Стоянова след финала на 50 м, цитирана от официалния сайт на "Спешъл Олимпикс" България.

Финалът на Славка Стоянова.

„Мечтаех да представя страната ни на най-високо ниво, щастлив съм, че успях да спечеля първото място и да представя България достойно“, бяха първите думи на Калин Георгиев след финала.

"Калин и Славка доказаха, че когато дадеш всичко от себе си, нещата се получават въпреки заледяванията по трасето. Славка показа истински дух за победа и прекрасен финален спринт, като спечели само с 15 стотни. Калин взе убедителна преднина и не даде никакъв шанс на конкуренцията във финала“, информира националният треньор на отбора по ски бягане Александър Димитров.

„Горд съм, че съм ръководител на толкова сплотена делегация. Очаквам още медали на 100 м ски бягане и 200 м бягане със снегоходки“, добави Емил Иванов, ръководител на делегацията ни в Австрия.

На 21 март е Световният ден на хората със синдрома на Даун.