Диего Марадона отново скочи на ФИФА. Световният шампион с Аржентина и най-добър играч на мондиала през 1986 г. изрази недоумение за странното решение седмина футболисти на Коста Рика да бъдат привикани на допинг контрол след триумфа за 1:0 срещу Италия. В същото време от "адзурите" бяха само двама, избрани след жребий. Правилата на Световната антидопингова агенция позволяват броят да бъде увеличен при съмнения от страна на организаторите на дадено състезание или пък ако има подаден сигнал. 

Решението на ФИФА показва, че босовете на футбола са имали съмнения, а това вече буди интерес.

"След като костариканците са били седмина, защо и италианците не са били толкова" - попита риторично Дон Диего в интервю пред аржентинска телевизия. - "Това е нещо ново. И се случва, защото явно много хора не са се почувствали добре да гледат как Коста Рика може да отиде напред за сметка на световен шампион. Ако това стане, спонсорите няма да платят парите, които са обещали. ФИФА нарушава правилата. От всеки отбор се избират по двама. Мен ме хванаха с допинг и аз си изпатих. Така че имам право да говоря по този казус. Но седем футболисти, хайде стига!"

Диего Марадона бе уличен в употреба на забранения препарат ефедрин на световното в САЩ - точно преди мача Аржентина - България (0:2). Легендата излетя от мондиала, а националите сразиха "гаучосите" и се класираха за следващата фаза.

"Това, което прави ФИФА, е доманстрация за неуважение към правилата и към отбора на Коста Рика, който се падна в група с трима световни шампиони, като победи два от тях с хубав футбол. Те никога не се бранят панически, искат топката, искат да играят, не ги е страх да нападат", добави Марадона.

Сред привиканите за допинг контрол от Коста Рика бе голмайсторът срещу италианците Брайън Руис. А Марадона, който изгледа на живо вчерашната изстрадана победа на "гаучосите" над Иран с 1:0, все още се въздържа от категорични оценки за Аржентина. Досега той често е критикувал отстро соченият за негов наследник Лео Меси. В първите два мача латиноамериканците се измъкнаха благодарение на попадения на звездата на Барса.

А днешната програма на световното почва с Белгия - Русия от 19 ч, следва от 22 ч Южна Корея - Алжир, отново от група "Н". В 1 след полунощ е чаканият с огромен интерес сблъсък САЩ - Португалия. Според последни информации към момента, страдащият от контузия Кристиано Роналдо ще играе.